VSC Online Rapidcompetitie maandag 16 november 2020

Sinds Corona begin dit jaar toesloeg is er van bordschaken niet veel meer terechtgekomen. Veel clubs begonnen online toernooitjes te organiseren, maar tot nu toe was er niemand bij Voorst die de behoefte had om iets dergelijks voor onze clubgenoten uit de grond te stampen.

Een paar weken geleden kondigde de KNSB een online alternatief aan voor de normale zaterdagse KNSB Competitie. Een inventarisatie bij de eerste teamspelers leverde op dat er maar weinig belangstelling voor deze soort van schaken was. Ik opperde toen al dat we ook zelf iets zouden kunnen organiseren voor onze eigen leden. Hoewel ik daar ook al niet veel enthousiaste reacties op kreeg, leek het me toch de moeite waard om een keer zo'n online toernooitje voor de Voorstenaren te organiseren. Gewoon om het een keertje uit te proberen. Ik was een beetje laat met de aankondiging, vandaar dat er maar zeven spelers gisteravond klaarstonden om drie rapidpartijen te spelen.

Online schaken kan tegenwoordig heel gemakkelijk, gebruikersvriendelijk en nog gratis ook. Op de website van Lichess kan iedereen een gebruikersnaam aanmaken en daarna de hele dag partijen spelen tegen duizenden spelers over de hele wereld in allerlei speeltempo's en schaakvarianten. Heel wat schaakspelers brengen op deze manier veel tijd door achter de computer. Dat was natuurlijk al voor Corona het geval al zijn het afgelopen halve jaar wel veel meer mensen online gaan schaken doordat bordpartijen niet meer mogelijk waren.

Ik had in Lichess een toernooitje aangemaakt. Het was voor mij de eerste keer dat ik zoiets organiseerde. Ik stuurde de spelers van het eerste team een dag van tevoren e-mailtje en zette een berichtje in het gastenboek. Dat was natuurlijk een beetje kort dag, vandaar dat een opkomst van zeven personen me niet eens tegenviel. Jaap Staal had ook nog willen meespelen, maar die kreeg helaas de aanmelding op Lichess niet tijdig voor elkaar.

Volgens mij verliep alles zeer voorspoedig. Ik kreeg het idee dat alle deelnemers zich prima vermaakten. Het leuke van dat online spelen is, dat je ondertussen thuis gewoon TV kunt kijken, met elkaar lollige dingen kunt chatten in de groepschat en Lichess regelt alles. Keurig netjes op tijd beginnen de partijen. Lichess zorgt voor de indeling en de eindstand. Kortom als organisator hoef je eigenlijk helemaal niets te doen. Het enige probleem was dat Marcel Kraaijkamp geen dames in beeld kreeg bij zijn partijen. Hoe hij desondanks een partij heeft kunnen winnen in de eerste twee ronden is dan ook best indrukwekkend. Voorafgaand aan de derde ronde was hij zo slim om even uit- en weer in te loggen en toen was het probleem gelukkig opgelost. Ik heb niet meegekregen dat de andere deelnemers technische problemen ondervonden. Ook het oneven aantal deelnemers kon Lichess probleemloos opvangen.

Ik weet dat veel mensen niets hebben met online schaken. Onze voorzitter Henri Jansen e-mailde me dat al. Maar desondanks wilde hij het toch wel uitproberen. En volgens mij heeft hij zich prima vermaakt gisteravond. Ik denk dat er een groot verschil is tussen anoniem een paar uur tegen allerlei onbekende mensen op internet snelschaken, af en toe nog uitgescholden worden ook door een of ander ettertje die niet tegen zijn verlies kan, en anderzijds met bekende clubgenoten onderling een gezellig toernooitje te spelen. Ik kreeg echt de indruk dat we gisteravond gewoon op een clubavond aan het schaken waren. Misschien kan dit meer leden over de streep trekken om ook een keertje mee te spelen met onze online rapidtoernooitjes.

Het speeltempo dat ik voor gisteravond had bedacht was zoveel mogelijk gespiegeld aan een regulier rapidavondje op de club. Ik had drie ronden ingesteld met een bedenktijd van 15 minuten voor de hele partij met 5 seconden per zet erbij. Normaal gesproken wordt er op internet niet zoveel met dit tempo gespeeld, omdat veel mensen bang zijn dat hun tegenstander dan stiekem een schaakcomputertje mee laat lopen. En met vluggertjes van 3 of zelfs 1 minuut voor de hele partij is het een stuk lastiger om van computerhulp gebruik te maken. Gelukkig spelen er bij Voorst louter eerlijke mensen. En mocht iemand daaraan nog twijfelen dan kan hij na gisteravond alsnog gerustgesteld zijn. Het aantal keren dat stukken, zelfs dames, in één zet werden weggegeven en mat in één werd toegelaten was behoorlijk hoog. Ik heb jaren geleden nog weleens op internet gevluggerd, maar de enige redelijk ingespeelde online schaker was Karl Denys. Dan denk je dat hij flink in het voordeel is. Maar hij speelde tot nu toe alleen maar vluggertjes met 3 of zelfs 1 minuut voor de hele partij zonder increment. Daardoor was dat tempo van 15 minuten voor hem heel verwarrend. In de eerste ronde liet hij zich dan ook pardoes mat zetten tegen John Eekhuis met nog 12½ minuut op de klok.

Als je op deze link klikt, kan je de eindstand en alle partijen zien van het toernooitje van gisteren. Iedereen kan het zien , je hoeft niet te zijn ingelogd: https://lichess.org/swiss/ovZYkoQ9.

Als je wilt weten welke Voorstenaren er schuilgaan achter al die mysterieuze gebruikersnamen, moet je je maar aanmelden voor een toernooitje.

Hier volgt een korte uitleg voor clubgenoten die alsnog willen deelnemen aan zo'n rapidtoernooitje. Volgende week maandag begint er weer eentje om 20:00 uur:

  1. Stuur mij een e-mailtje (rbloemhard@gmail.com) waarin je meldt dat je wilt meespelen met de online rapidcompetitie. Geef dan alvast door welke gebruikersnaam je wilt gaan gebruiken. Daardoor kan ik controleren of je daadwerkelijk een van onze leden bent. Ik stuur je dan een berichtje terug met de link die je bij stap 4) nodig hebt en het wachtwoord dat je later bij stap 7) moet invullen.
  2. Meld je aan bij Lichess als je nog geen gebruikersnaam hebt (mag een zelfbedachte naam zijn): https://lichess.org/signup.
  3. Log in op de website: http://lichess.org.
  4. Klik op de link die ik je heb doorgestuurd in mijn e-mail om naar de pagina van het toernooi te gaan.
  5. Als je nog geen lid bent van team Voorster Schaakclub, moet je eerst op JOIN THE TEAM klikken of de Nederlandse vertaling daarvan.
  6. Wacht tot ik je toestemming heb gegeven om lid te worden van onze groep. Je krijgt daarvan een melding rechtsboven bij het bel-symbool.
  7. Ga weer terug naar de link van stap 4) en klik op NEEM DEEL. Vul het wachtwoord in dat ik je heb doorgestuurd.
  8. Zorg ervoor dat je maandagavond om 20:00 uur klaar zit achter de computer om mee te spelen.
  9. Je kunt je altijd nog terugtrekken voor het toernooi als er iets tussenkomt. En zelfs tijdens het toernooi kun je je terugtrekken voor de laatste ronden als het te laat wordt. Daardoor kunnen ook jeugdleden de eerste paar ronden meespelen.
  10. Houd er wel rekening mee dat alles wat je chat, met je tegenstander of in de groepschat, voor iedereen die is ingelogd zichtbaar is en blijft.

Ik hoop met dit bericht meer Voorstenaren over de streep te trekken om een keer zo'n toernooitje mee te spelen. De kans is groot dat jullie het (bijna) even leuk vinden als een gewone clubavond!

Rudy Bloemhard
teamleider Voorst 1