Oliebollentoernooi 2020

Het jaarlijkse Oliebollentoernooi kon deze keer niet in de voetbalkantine worden gespeeld vanwege het Corona virus. Ik meld het maar voor het geval iemand over honderd jaar dit berichtje leest en niet altijd oplette tijdens de geschiedenisles. Gelukkig hadden we een alternatief. Sinds november spelen we met een groepje leden toernooitjes tegen elkaar op de website van Lichess. Dit is een gratis en gebruikersvriendelijke site waarop dagelijks miljoenen partijen worden gespeeld door schakers over de hele wereld. Ook mensen die minder handig zijn met computers blijken snel partijtjes te kunnen spelen via dit moderne medium.

Ik kan me voorstellen dat veel schakers geen behoefte hebben om via internet schaakpartijen te spelen. Ik had dat ook al jarenlang niet meer gedaan. Maar ik merk dat diverse clubgenoten, die aanvankelijk hun bedenkingen hadden om op deze manier te schaken, toch hun mening hebben herzien en inmiddels enthousiast meespelen in onze toernooitjes en daarnaast ook nog andere partijen spelen.

Bij schaken via internet denk je al snel aan anoniem af en toe een online partijtje spelen tegen een tegenstander, waarvan je niet eens weet of het je buurman is of iemand aan de andere kant van de wereld. Tel daarbij op dat sommige tegenstanders, gesterkt door hun anonimiteit, de grenzen van het sportieve af en toe menen te kunnen overschrijden, waardoor niet elke partij een leuke ervaring oplevert. Maar onze toernooitjes, waaraan uitsluitend de leden van de Voorster Schaakclub mogen deelnemen, zijn heel anders. Ik moet zeggen dat mij dat aangenaam verraste. We spelen dus gewoon tegen clubgenoten, net zoals in de voetbalkantine. Er is een chatbox, waarin we tegen elkaar kunnen praten. Dat kan zelfs tijdens de partij en iedereen kan meelezen en zelf bijdragen leveren. Heb je iets interessants te melden, of desnoods iets lolligs, dan is die chatbox een prima medium. Het is dan een beetje alsof je op de clubavond iets tegen je clubgenoten zegt. En dat zorgt ervoor dat je toch nog een beetje het gevoel krijgt dat je een clubavond bezoekt.

Het is sowieso wel aan te raden om een gebruikersnaam bij Lichess aan te maken en op de site rond te neuzen, ook al ben je niet van plan om daar partijen te spelen. Je kunt er schaken leren, wat de meesten bij ons al redelijk kunnen. Maar er zijn ook tienduizenden tactische opgaven om te oefenen. Je krijgt dan een rating waardoor je meteen kunt zien of je er iets van geleerd hebt. Je kunt zelfs les krijgen van sterke schakers. En alle partijen die ooit op deze site zijn gespeeld, kun je naspelen. Dus ook je eigen partijen. En dan kun je ze nog meteen door een computer laten contoleren ook. Dat is ontnuchtend leuk, vooral als je meent een foutloze partij te hebben gespeeld.

Voor het Oliebollentoernooi hadden zich helaas slechts negen personen opgegeven. Voor een aantal enthousiaste online leden was het snelle tempo van vijf minuten voor de hele partij plus vijf seconden per zet te snel. Maar desondanks had ik op een hogere opkomst gehoopt. Er spelen 32 leden mee met de interne competitie en tot nu toe spelen er 17 leden mee met onze online maandagavond-toernooitjes. Van heel wat personen schat ik toch in dat ze het heel leuk zouden vinden om af en toe mee te spelen met een online toernooi. Vooral nu er niet in de voetbalkantine kan worden geschaakt. Ik weet zeker dat het merendeel positief verrast zou zijn. En het speeltempo van 15 minuten per partij plus 5 seconden per zet erbij geeft toch nog de mogelijkheid om er een behoorlijke partij van te maken. Het is dus zeker niet alleen voor door de wol geverfde snelschakers.

Er werd flink gestreden om de punten. Slechts één remise viel er te noteren. Gewonnen stellingen werden moeiteloos omgezet in verloren posities, waarna je weer opnieuw kon beginnen om te proberen te winnen. Uiteindelijk bleek Rudy Bloemhard de meeste punten te hebben behaald. Dat ging heel wat minder eenvoudig dan je wellicht aan de score zou verwachten. In diverse partijen blunderde hij materiaal weg. Gelukkig voor hem waren de stellingen daarna nog zo ingewikkeld dat er toch nog iets te verzinnen viel. Marcel Kraaijkamp eindige knap op de tweede plaats. Hij verloor alleen van Rudy, maar won zijn overige vijf partijen. Michiel Jansen is ook altijd in de top terug te vinden. Hij pakte de derde plaats. Henri Jansen blijkt een handige internetschaker te zijn. Hij eiste de vierde plaats op. Paul Westhoff heeft vaak ruzie met zijn computers als hij wil meespelen met onze toernooien. Na een daardoor gemiste eerste ronde wist hij toch nog de vijfde plek in te pikken. Dick Hoekman, John Eekhuis (die de eerste vier partijen meespeelde), Jacques van Gelder en Esther Konijnenberg vulden de rest van de ranglijst.

Nogmaals mijn oproep aan de niet-internet schakers. Probeer eens om een maandagavond-toernooitje mee te spelen. Ik heb een gebruiksaanwijzing gemaakt om alles in te stellen. Die stuur ik jullie graag toe. Ik kan ook zelf alles grotendeels instellen als iemand er niet uit komt. Als het toch niet bevalt, hou je er gewoon weer mee op. Maar ik weet bijna zeker dat het heel erg mee zal vallen. En het alternatief is om helemaal niet te schaken en dat zou toch jammer zijn.