Online schaken

Het zal weinigen zijn ontgaan, maar Corona heeft de schaakactiviteiten behoorlijk dwars gezeten het afgelopen jaar. Vanaf maart vorig jaar waren clubavonden opeens niet meer mogelijk. Weliswaar hadden we nog een kleine opleving aan het begin van dit seizoen, maar eind september was ook dat na vier ronden weer voorbij.

Voor veel leden zal dat het einde betekend hebben van welke schaakactiviteit dan ook. Om toch nog een alternatief voor de clubavond te bieden, besloot ik toen om via Lichess online toernooitjes te gaan organiseren op de maandagavond. Daardoor kon elk lid van de Voorster Schaakclub die daar behoefte aan had, af en toch nog een paar partijtjes spelen.

Lichess is een hele gebruikersvriendelijke website waarbij schakers over de hele wereld 24 uur per dag partijtjes kunnen spelen met elk gewenst speeltempo. Er worden elke dag miljoenen partijen gespeeld, dus er is altijd wel een tegenstander van eigen niveau te vinden. Het is ook heel eenvoudig om toernooien te organiseren die openstaan voor iedereen, of voor een select gezelschap.

Half november organiseerde ik het eerste toernooi op de maandagavond. Het was ook een beetje om alles uit te testen. Hoewel er maar zeven personen meespeelden was het toch wel een succes te noemen. Lang niet elk lid van onze club was op de hoogte van dit evenement, dus het was een veelbelovend begin. De weken daarna probeerden het bestuur en ik om elke clubgenoot te benaderen en enthousiast te krijgen voor deze online toernooitjes. Het werd me al snel duidelijk dat er een grote aarzeling bestond om via internet schaakpartijen te spelen. Ik was daar eerlijk gezegd eerder ook nooit zo enthousiast over geweest. Maar die maandagavondtoernooitjes tegen clubgenoten, waarbij er naar hartelust gechat kan worden in de openbare chatruimte, zelfs tijdens de partij, gaven mij toch een beetje het idee dat ik op een clubavond zat te schaken.

Helaas sloeg het online schaken binnen onze club nooit echt aan. Ongeveer 2/3 van onze leden heeft wel minstens een keertje meegespeeld om het uit te proberen, meestal meldde men zelfs enthousiast te zijn. Maar meer dan tien personen op een avond bleef een zeldzaamheid. Voor een aantal spelers was het speeltempo ook veel te traag. Zij spelen liever partijen met vijf, drie of zelfs één minuut bedenktijd. Ons speeltempo is tien minuten voor de hele partij met vijf seconden per zet erbij. Met een deelnemer of acht begon ik me op een bepaald moment af te vragen of ik er wel mee door moet gaan. Ik heb deze vraag voorgelegd aan het bestuur en daar bleek men niet zo enthousiast te zijn. Ik had ook nog het idee om een aantal buurtverenigingen te vragen om mee te spelen. Ik had al gezien dat Twello, Eerbeek en Zutphen ook toernooitjes organiseerden op Lichess met niet al teveel deelnemers. Maar met deze vier verenigingen gecombineerd moesten we toch een veel groter aantal deelnemers kunnen krijgen.

Als niet-bestuurslid leek het me niet zo'n goed idee om zelf die drie andere clubs uit te nodigen voor de maandagavondtoernooien. Ik beschouwde het toch een beetje als een alternatief voor de clubavond van onze vereniging. Dan moet het eigenlijk van het bestuur uitgaan. Daarom heb ik de organisatie begin april overgedragen. Gelukkig bleek Esther Konijnenberg bereid om het stokje over te nemen. En ze heeft dat heel enthousiast opgepakt. Afgelopen weken zijn er al wat leden van de drie reeds genoemde buurtverenigingen aangeschoven. Het bestuur heeft zelfs contact gezocht met de Schaakvereniging Doetinchem, al heeft dat nog geen nieuwe deelnemers opgeleverd.

Maar ook in deze nieuwe opzet loopt het helaas nog steeds niet storm. Veel leden van onze club, maar ook van de andere vier verenigingen hebben nog niet duidelijk voor ogen dat we elke maandagavond toernooien spelen. Daarom wil ik er nog een keertje de aandacht op vestigen en uitleggen hoe men zich kan aanmelden voor onze evenementen. Dat gaat aldus:

Hopelijk levert deze oproep nog een aantal nieuwe deelnemers op. Hoe meer spelers, des te groter is de kans dat je tegen iemand van je eigen niveau kunt spelen. Mochten er problemen zijn met het aanmelden op Lichess, omdat mijn handleiding niet duidelijk genoeg is, of zijn computers in het algemeen niet zo erg aan je besteed, dan kan er altijd naar mij ge-emaild worden. Ik probeer het dan zo snel mogelijk werkend te krijgen. Ik kan zelfs grotendeels de aanmelding op Lichess zelf voor je regelen. Op Lichess kan ik ook vragen beantwoorden als ik ben ingelogd.

Met een beetje geluk kan er binnenkort onder bepaalde voorwaarden weer worden geschaakt op de clubavonden. Maar niet iedereen zal meteen staan te springen om de clubavond te bezoeken. Daarom lijkt het me sowieso een goed idee dat zoveel mogelijk mensen zich aanmelden. Wat niet iedereen weet is dat Lichess een hele uitgebreide website is. Als je er een beetje rondklikt, zul je zien dat je er tactische opgaven kunt oplossen, video's bekijken met schaaklessen, persoonlijke lessen van sterke schakers krijgen, kortom de ambitieuze schaker zal er heel wat van zijn gading kunnen vinden. En elke partij wordt opgeslagen. Je kunt dus ook alle partijen van andere schakers (of natuurlijk van jezelf) naspelen, zelfs met computeranalyses erbij. Dus zelfs als je niet met onze toernooitjes wilt meespelen loont het de moeite om een account aan te maken op Lichess, en zoals gezegd: het kost helemaal niets. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je allemaal reclame e-mails krijgt of reclames in beeld krijgt als je bent ingelogd. En voor elke schaakactiviteit wordt een rating bijgehouden, dus je kunt precies zien wat je resultaten zijn en of er nog verbetering in zit. En die rating kun je dan vergelijken met andere schakers op Lichess. Heb je toch nog een soort interne competitie.

Hopelijk tot volgende week maandag!

Rudy Bloemhard
(mede)-teamleider VoorsterSchaakclub 1 op Lichess
rbloemhard@gmail.com

p.s. Mocht je het speeltempo van vijf minuten per partij met drie seconden per zet erbij prefereren, dan kun je op de woensdagavonden met Schaakgenootschap Zutphen meespelen. Je kunt dan een e-mailtje sturen naar sgzutphen@gmail.com om je aan te melden. Vermeld dan je accountnaam op Lichess, je echte naam en bij welke van de vier goedgekeurde clubs je lid bent. Dan hoor je vanzelf hoe je mee kunt spelen.