Eerbeekse Schaakclub Rapid Teamcompetitie

Vanmiddag was de eerste keer in een hele lange tijd dat er een Voorster team actief was in een schaaktoernooi. Natuurlijk was dat een online versie, maar desondanks was het heel leuk om na al die tijd in teamverband te spelen tegen verenigingen uit de regio. De Eerbeekse schaakclub had dit toernooi georganiseerd op Lichess. Dezelfde server waarop wij onze toernooien spelen. In Eerbeek kan men sinds 2016 geen team meer op de been brengen voor de OSBO competitie, maar met dit toernooi wilden ze laten zien nog steeds actief te zijn.

Dit team-evenement werd gespeeld volgens de zogenaamde Arena formule. Elke schaker speelt zoveel mogelijk partijen tegen spelers uit andere teams. Er is geen van tevoren vastgesteld aantal ronden, maar een speeltijd van drie uur. Spelers worden zoveel mogelijk op sterkte ingedeeld, maar omdat het de bedoeling is dat je zo snel mogelijk aan de volgende partij kunt beginnen, kan het voorkomen dat je een veel zwakkere of sterkere opponent mag bestrijden.

Van tevoren was onze club al een van de favorieten. Dat werd nog een heel stuk concreter, toen we een belangrijke aanmelding uit Amsterdam mochten verwelkomen. Sven Pronk besloot op het laatste moment mee te spelen, waardoor we meteen topfavoriet waren geworden. In dit toernooi zouden de scores van de best scorende drie spelers per team gelden en met Sven Pronk, Rudy Bloemhard, Michiel Jansen, Jaap Staal en Marcel Kraaijkamp als potentiele eerste team spelers, konden we aardig voor de dag komen. Daarnaast speelden John de Boer, Paul Westhoff en Dick Hoekman ook nog mee voor onze club. Veel spelers geven zich op het laatste moment op, maar uiteindelijk waren 55 spelers bereid om een deel van hun zondagmiddag op te offeren. Een prima aantal.

Al snel bleek dat er nadelen zitten aan een Arena teamtoernooi met langere bedenktijden. Ik speelde in de eerste ronde een lange laveerpartij tegen de sterke Apeldoornse schaker Erik Smit. Die partij werd na ruim een half uur remise. Sven, die regelmatig op Lichess schaakt, maar nog nooit met een rapidtempo, werd ingeschaald op 1500 en kreeg dan ook tegenstanders met dat niveau. In datzelfde half uur dat ik nodig had om remise te spelen had Sven al vier potjes gewonnen. Later kreeg hij sterkere tegenstanders, maar dat leverde in elk geval alvast een hoop punten op voor Voorst. Uiteindelijk wist Sven tien partijen te winnen! Daar zaten ook sterke spelers tussen als Erik Smit, Klaas Hagendijk en de onbekende, maar geniaal spelende oom_boudewijn. Even dachten we nog dat Magnus Carlsen achter deze naam schuil ging, maar al snel bleek dat het een jeugdschakertje betrof die na twee nederlagen had besloten dat het met behulp van een schaakcomputer een stuk gemakkelijker gaat. Helaas voor hem heeft Lichess algoritmes om daarop te controleren, waardoor al zijn partijen verloren werden verklaard en zijn accountnaam geblokkeerd. Michiel deed het net zo goed, hij won alle acht zijn partijen, inclusief een zege op Klaas Hagendijk. Net zo indrukwekkend! Ikzelf begon aarzelend, Na de slappe remise in de eerste ronde, kon ik in de tweede ronde wederom geen vuist maken (tegen Willem Oving? Lastig al die schuilnamen...). Maar daarna won ik al mijn partijen. In de laatste ronde slaagde ik er nog in om Alicia Paans (Pallas, maar nu wonend in de Verenigde Staten) met heel veel moeite te verslaan. Hoewel deze partij vr vijf uur was begonnen en ik mijn uiterste best deed om de winnende putjes voor onze club binnen te slepen, bleek deze partij niet meer mee te tellen voor de eindstand. Desondanks hadden we het met deze top drie uitstekend gedaan met maar liefst 26 uit 27. We hadden slechts twee remises afgestaan! De scores van de Voorstenaren:

Sven Pronk 11 uit 11
Michiel Jansen 8 uit 8
Rudy Bloemhard 8 uit 9
Jaap Staal 5 uit 7
Marcel Kraaijkamp 3½ uit 5
John de Boer 3 uit 4
Dick Hoekman 3 uit 11
Paul Westhoff 2 uit 6

Ik had al gezegd dat dat Arena systeem niet zo nauwkeurig is, want Doetinchem eindigde samen met ons op een gedeelde eerste plaats, omdat zij ook 26 punten hadden gescoord. Maar zij hadden maar liefst 39 partijen gespeeld. Een percentage dus van 67%.

Op de derde plaats eindige Schaakstad Apeldoorn. Hoewel er deze keer niet een blik grootmeesters was ingehuurd, hadden ze toch een sterk team met Erik Smit, Henk Eleveld, en een uitstekend scorende Andr Huis in 't Veld en Maarten ten Bals.

De conclusie is duidelijk. De schakers met een hoge rating speelden over het algemeen lange partijen tegen sterkere tegenstanders. De lager gerate spelers, die doorgaans sneller spelen, konden veel meer partijen spelen en zodoende meer punten scoren. Twee nederlagen en twee overwinningen in een half uur leveren nou eenmaal meer punten op dan n overwinnig in een lange partij met dezelfde tijdsduur.

Maar goed, dat is natuurlijk niet zo heel belangrijk. We hebben weer eens lekker een middagje kunnen schaken. En dan ook nog tegen andere spelers dan we op de maandagavond ontmoeten. Hartelijk dank aan de Eerbeekse Schaakclub voor het organiseren van dit toernooi. Nog een tip voor de handige knutselaars bij Voorst: Zorg ervoor dat er een extra hoekje vrij komt in de prijzenkast, want we krijgen er weer een beker bij.