Slotronde Open Voorster Kampioenschap 2023

Maandag 8 mei was de slotronde van het Open Voorster Kampioenschap 2023. Er waren maar twee afmelding, waardoor de zaal weer goed gevuld was.

Vooraf leek het erop dat de strijd om de overwinning in groep A een spannende ontknoping zou worden. Fokke Jonkman en Richard van Tienhoven stonden beide bovenaan met 3.5 punt. Fokke moest spelen tegen Eric Kloppers en Richard tegen Onno Wolters. De strijd was al snel bekeken doordat Richard “iets” over het hoofd had gezien. Een openingsvariant met een aanval op de koningsvleugel die Onno goed kende, werd Richard fataal. Richard noemde het een van zijn slechtste partijen ooit. Jammer dat het net deze avond moest gebeuren. Daardoor had Fokke genoeg aan een remise tegen Eric wat hem dus de overwinning in groep A opleverde. De Jacques van Gelder-wisseltrofee is nu drie keer achter elkaar door Fokke gewonnen en daarmee mag hij hem dus houden. Richard werd wel tweede en Onno op weerstandspunten derde, net voor Michiel Jansen.

Groep B is gewonnen door Ben Gussinklo. Hij moest wel winnen van Edwin de Jong om zeker te zijn van de eerste plek in groep B en dat gebeurde ook. Het lijkt erop dat hij nu weer het niveau van schaken teruggevonden heeft nadat hij meer dan 200 punten in rating was gedaald. De tweede plek ging naar Laurens de Vries die steeds beter gaat schaken. Hij verloor geen enkele partij en daarmee is zijn rating flink gestegen door het OVK. De derde plek ging naar Koen Molewijk die knap van Eric Goedhart wist te winnen.

Groep C is simpel ten prooi gevallen aan Harry Schurink. Hij won alle partijen, ook de laatste tegen Miquel Wormskamp. Deze pot was wel als laatste van avond nog bezig. Jan de Boer, die dit OVK alleen van Harry heeft verloren, werd tweede. Frans Voogt is derde geworden op weerstandspunten, ondanks dat hij de laatste ronde had afgezegd.

In groep D is Jan Jansen de winnaar geworden. Op de foto is te zien dat hij ontzettend blij is met zijn gewonnen loper-trofee. Hij heeft dit toernooi zeer solide gespeeld. Stan Hazenberg is tweede geworden en Lex Pieters is derde geeindigd in groep D.

Daarmee is gelukkig dit jaar weer een OVK gespeeld en volgend jaar gaan we kijken of we weer zes ronden gaan spelen. De manier van afhandelen van een afzegging, dus een half punt en geen punt krijgen bij de slotronde is uitstekend bevallen door de organisatie. Deze manier zal ook de komende jaren gebruikt worden voor het afzeggen.

Ten slot wil ik iedereen bedanken die geholpen heeft met het organiseren van dit gezellige toernooi! Er zit een hoop werk in het zo goed mogelijk te laten verlopen van dit toernooi en gelukkig is het dit jaar ook weer gelukt. Ook bedank ik alle deelnemers voor het sportieve gedrag dat getoond is en hopelijk tot volgend jaar.

Lûtsen Dooper

Hier de winnaars van het OVK 2023 (v.l.n.r Jan Jansen, Harry Schurink, Ben Gussinklo en Fokke Jonkman):