Goede start Open Voorster Kampioenschap 2023

Na drie jaar geen OVK meer gespeeld te hebben was het dan eindelijk weer zover. De eerste ronde is gisteren gespeeld. Het was de vraag of er na een lange periode van stilte nog belangstelling was voor dit toernooi. Maar we werden aangenaam verrast, maar liefst 61 deelnemers schreven zich in! Daarmee is dit na 2011 en 2012 het grootst aantal deelnemers. Maar er zijn nog nooit zoveel huisschakers geweest als dit jaar. Een hoop internet-schakers zijn erbij die nu eens achter het echte bord willen zitten. Dit is een mooie opsteker voor de schaaksport.

Het OVK is dit jaar op drie punten gewijzigd. De wedstrijd wordt alleen nog maar op de OVK-avond gespeeld, er kan niet meer ingehaald of vooruit gespeeld worden. Als je de avond niet kan krijg je een ½ punt behalve de laatste ronde, dan krijg je een nul. Afmelden moet voor 18.00u anders betekent dit ook een nul. Verder spelen we nu in vier groepen wat een betere verdeling oplevert qua niveau. Het derde punt is dat we nu vijf in plaats van zes rondes spelen. De laatste ronde werd altijd eind mei of begin juni gespeeld. Dan is er al een aantal schakers op vakantie, wat dan weer vervelend is voor het toernooi. Ik ga een enquête maken om te peilen hoe jullie deelnemers deze wijzigingen ervaren.

Helaas kan ik niet veel vertellen over de partijen van gisteren. Door een menselijke fout van Philippe Friezen moest ik toch spelen tegen Ron Brachten. Een behoorlijke strijd en met een verkeerd ingestelde klok werd het uiteindelijk remise.

Wat mij opviel is dat in groep A de favorieten Fokke, Jeroen en Richard allemaal gewonnen hebben. Daarmee staan deze drie topschakers bovenaan. Guido speelde een nette remise tegen Chris. Ik zag dat Guido een kwaliteit voorstond maar dat de stelling vast stond, waarna beide heren tot remise besloten.

In groep B werd er per ongeluk op twee borden de kleuren omgedraaid. Dit is lastig voor de organisatie en moet voorkomen worden. Ik zal de volgende keer bij de ingang de geprinte versie van de indeling leggen zodat ieder dit kan controleren.

Van groep C en D weet ik niks te melden. De huisschakers waren enthousiast wat natuurlijk logisch is.

Voor de ratingverwerking heb ik de geboortedatum nodig van diegene die geen ratinghouder zijn. Ik stuur daar nog een mail over. De volgende keer is op 30 januari; tot dan!

Lûtsen Dooper