Verslag slotronde OVK 2019

Fokke Jonkman, deelnemer sinds 1996 (!), wint voor de zesde keer het Open Voorster Kampioenschap en mag de felbegeerde Jacques van Gelder-cup weer voor een jaar in zijn bezit houden. Fokke begon het toernooi heel sterk met 4 uit 4, met overwinningen op onder anderen Jeroen Bosch en Rudy Bloemhard. Maar in ronde 5 speelde hij remise en had daardoor nog maar een half punt voorsprong op Rudy Bloemhard. De laatste ronde speelde Fokke tegen de verrassend sterk spelende Wobbe de Vries. De partij leek de hele tijd in evenwicht te zijn. Fokke kon maar zo geen remise accepteren, daar zijn naaste concurrent Rudy Bloemhard leek te gaan winnen van de ook dit jaar sterk spelende Guido van Heuvelen. Bij een gelijke eindstand tellen de weerstandspunten en zijn die gelijk, dan tellen de SB punten. Daarna pas het onderling resultaat, dus werd er tot het allerlaatst door gespeeld. Fokke werd dus op SB punten winnaar, voor Rudy. Jeroen werd derde na een overwinning op Eric Kloppers.

In de B-poule was er tot de laatste ronde nog van alles mogelijk met vele kanshebbers op de titel, dus werd er ook hier tot op het laatst door gespeeld om in de prijzen te vallen. John de Boer en Edwin de Jong hadden beide nog kans op ereplaatsen, maar werden vakkundig van het bord gezet door Rolf van Achtmaal en Marco van Sittert. Marco speelt al jaren mee en schommelt altijd heen en weer van de A- naar de B-poule. Door zijn overwinning op Edwin werd hij tweede en mag hij volgend jaar weer strijden in de A-poule. Bert Ekkelboom, de koploper voor aanvang van de laatste ronde, speelde tegen Onno Wolters uit Ermelo. Beide spelers speelden zeer behoedzaam en het was wat mij betreft al gauw duidelijk dat deze partij op het laatst beslist zou worden. Het ging echter toch nog sneller dan ik had verwacht. Voor de echte tijdnoodfase maakte Bert een foutje en Onno maakte het vakkundig af. Bert moest genoegen nemen met een derde plaats en de debuterende Onno werd knap eerste in deze poule.

De C-poule was wat minder spannend. Koploper Mohammed Almatni maakte korte metten met Tom Schurink en de buit was binnen. Mohammed begon het toernooi wat moeizaam, met een mazzelremise tegen Frits van de Kuip en een gelukje tegen Stef Boog. Maar daarna werden alle wedstrijden met zeer solide spel makkelijk gewonnen. Veteraan Stef Boog werd keurig tweede door een overwinning op Daan Noordhuizen. Johan de Boer, huisschaker uit Voorst die elk jaar ietsje beter wordt, werd knap derde.

Beste deelnemers, ik hoop dat u allen weer met veel plezier heeft deelgenomen aan het OVK (al sinds 1989). De Voorster Schaakclub is er trots op dat dit toernooi nog steeds prima bezet is en dankt u hartelijk voor de deelname.

Met vriendelijke groet,
Henri Jansen

V.l.n.r. Rudy Bloemhard (2e A-poule), Bert Ekkelboom (3e B-poule), Fokke Jonkman (1e A-poule), Mohammed Almatni (1e C-poule), Jeroen Bosch (3e A-poule), Onno Wolters (1e B-poule), John de Boer (3e C-poule), Marco van Sittert (2e B-poule).