KNSB 3e Klasse B 5e ronde

Lonneker 1........ 2022 - 1914 Voorst 1................... 4½-3½
Fabian Stotyn..... 2223 - 2088 Rudy Bloemhard.............  1-0
Patrick Wiebe..... 2203 - 1859 Michiel Jansen.............  1-0
Arno van Akkeren.. 2070 - 1867 Lūtsen Dooper..............  ½-½
Mart Wennink...... 1922 - 1955 Klaas Hagendijk............  0-1
Robin Bos......... 2018 - 1943 John Sloots................  ½-½
Leon Stuij........ 1847 - 1815 Jeroen Bosch van Rosenthal.  0-1
Jarno Scheffner... 1855 - 1815 Marcel Kraaijkamp..........  ½-½
Jokim van den Bos. 2036 - 1837 Paul Tulfer................  1-0

Vorig seizoen waren we zo lekker bezig met ons team dat we zomaar promoveerden naar de 3e Klasse KNSB. Niet alleen betekende dat verdere uitwedstrijden, maar ook veel sterkere tegenstanders. Deze keer bleek dat ook weer. We moesten naar Lonneker (vlakbij Enschede) en onze tegenstanders hadden gemiddeld meer dan honderd ratingpunten meer dan wij. Ik heb al vaak gezegd dat wij met onze ervaring, als het er echt op aankomt, veel sterker kunnen schaken dan onze bescheiden ratings doen vermoeden, maar dat moet je af en toe toch wel waarmaken. Gisteren was zo'n dag dat het maar eens moest gebeuren. We speelden in de kantine van de lokale ijsbaan. Slim idee van die Lonnekenaren (Lonnekers?/Lonnekieten?) om daar zo'n baan te bouwen, het was daar namelijk ijskoud. Gelukkig had ik een vest meegenomen.

Onze auto kwam maar net op tijd bij de speelzaal terecht. Als ik een verkeerde afslag zie, kan ik het niet altijd laten om die te nemen en dat is eigenlijk niet zo slim. Maar krasse knarren zijn nou eenmaal niet zo handig met navigatieapparatuur. Afijn, we konden toch compleet om één uur beginnen. Jacques Kuiper was weer mee als fotograaf en om mij na afloop in te fluisteren hoe de partijen waren verlopen, want ik loop tegenwoordig niet meer zo veel rond tijdens de partij.

De eerste die klaar was was John Sloots. Volgens mij speelde hij een degelijke partij en de remise was een goede uitslag (½-½).

Invaller Marcel Kraaijkamp (Richard van Tienhoven kon niet meespelen) voegde nog een halfje toe. Hij stond heel goed en had prima winstkansen, maar slaagde er niet in om de winst te vinden (1-1).

Michiel Jansen speelde aan bord twee tegen een sterke tegenstander. Ik dacht dat hij lange tijd best goed stond, maar op een gegeven moment ging er een belangrijke pion verloren. Het toreneindspel dat toen op het bord kwam bleek hopeloos. Snel gingen er meer Voorster pionnen in het doosje waarna Michiel het maar opgaf (2-1).

Een mooie meevaller kwam van Jeroen Bosch. Hij had een hele ingewikkelde partij met lange tijd veel materiaal op het bord. Het zag er niet zo geweldig uit voor hem, maar opeens overzag zijn tegenstander een tactisch dingentje en was het gedaan met hem. Stonden we weer mooi gelijk (2-2).

Paul Tulfer is aan een heel mooi seizoen bezig en leek weer een punt toe te voegen aan zijn mooie score. Zijn op papier veel sterkere tegenstander begon enthousiast te offeren en stond op een gegeven moment een hele toren achter. Dat zag er erg gevaarlijk uit, maar als Paul op het juiste moment wat materiaal had teruggegeven had hij goede winstkansen gehad. Zoals het ging moest hij zijn koning omleggen (3-2).

Klaas Hagendijk maakte de stand weer gelijk. Zijn tegenstander offerde in de opening een pion voor aanval, maar die zag hij nooit meer terug. Sterker nog, Klaas had al vrij snel het betere van het spel. Met vaste hand bouwde hij zijn voordeel uit en bracht het volle punt geroutineerd binnen. Een hele mooie overwinning (3-3).

Met nog twee partijen gaande werd het behoorlijk spannend. Lūtsen had dit seizoen nog niet zoveel laten zien. De vorige ronde verloor hij nogal sullig. Na de partij slaakte hij een paar kreten die ik nooit in mijn kinderwoordenboekje zal vinden. Hij was zo getergd dat ik hem meteen aan een hoog bord zette. En met succes, hij kon zijn op papier veel sterkere speler knap op remise houden. De ban is gebroken (3½-3½).

Het laatste halfje moest toen van mij komen. Als schrijver van het verslagje had ik dolgraag opgeschept over mijn fantastische schaakprestaties, maar helaas eindigt het verhaal enigszins in mineur. Ik kwam prima uit de opening, maar begon onnodig ingewikkeld te schaken. Ik verloor op een gegeven moment een pionnetje op de damevleugel, maar daar let ik eigenlijk nooit zo op. Maar langzamerhand begon het echt mis te gaan en uiteindelijk stond ik totaal verloren. Misschien wel leuk om de laatste zetten van mijn partij weer te geven:


stelling na de 48e zet van zwart

Ik ben hier aan zet. Mijn loper op b2 staat aangevallen en als ik die wegzet verlies ik mijn pion op b3 met schaak. Bovendien sta ik zo onhandig dat de loper alleen maar naar h8 kan worden gespeeld, niet echt een actieve plek.
49.Te8+ Pe7 50.Lh8 Txb3+
(Een beetje vent geeft het nu op. De zwarte b- en c-pion kunnen ongehinderd doorlopen. De volgende zetten geef ik zonder commentaar.)
51.Kf4 Kd7 52.Tb8 Kc6 53.g4 c4 54.Ke4 b5 55.Lf6 Pd5 56.Ld4 Pc3+ 57.Ke5 Pe2 58.Tb6+ Kc7 59.Txg6 b4 60.Tg7+
(Inmiddels heb ik zowaar wat vorderingen gemaakt. Mijn koning is al een beetje in de buurt van de zwarte vrijpionnen. Bovendien heb ik zwart's g-pion geslagen, waardoor ik zelf een vrijpion heb gekregen. Helaas had ik hier nauwelijks tijd meer en kon niet meer goed rekenen. Ik had hier met 60.Kd5 c3 (60...Pxd4 61.Kxc4 is meteen remise en op 60...Pf4+ volgt 61.Kxc4. Zwart valt weliswaar mijn toren aan, maar ik doe hetzelfde met zijn toren. De reden dat ik deze remise overzag was, dat ik na het ogenschijnlijk voor zwart winnende 60...Td3 remise kan houden met het tussenschaakje 61.Tc6+ Kb8 62.Txc4.) 61.Tg7+ Kc8 62.Lb6 en om mat te voorkomen moet wit al naar een gelijke stelling afwikkelen met 62...c2 (62...Tb2 verliest zelfs na 63.Kc6) 63.Tc7+ Kb8 64.Txc2 met remise. Ik kan desnoods mijn loper offeren tegen de laatste zwarte pion.)
60...Kc6 61.g5 c3 62.Tg6+ Kb5 63.Tb6+ Kc4?
Nu krijg ik zowaar nog een tweede kans. 63...Ka5 laat wit zonder verdediging.
64.g6! Ta3 65.g7
(Het op het oog winnende 65.Tb8 wordt heel mooi weerlegd door 65...Pxd4 66.g7 Ta5+ 67.Kf6 Tf5+ 68.Kg6 Tg5+ 69.Kxg5 Pe6+ en zwart wint met zijn vrijpionnen.)
65...Ta8


stelling na de 65e zet van zwart

66.Tg6??
(Ik had wel gezien dat ik remise kon houden als ik mijn toren en lopen tegen de twee zwarte vrijpionnen zou offeren dan dan met mijn koning de g-pion zou ondersteunen. Ik sta dan even een toren en een paard achter, maar die toren win ik weer terug als ik een dame haal. Zwart kan dan niet meer winnen met een paard alleen. Helaas rende mijn klok terug naar nul seconden. Ik zag wel dat ik na mijn zet met mijn toren de twee vrijpionnen met ondersteuning van het paard niet kon tegenhouden, maar moest een zet doen. 66.Tc6!+ houdt remise. 66...Kb3 67.Lc5!! Een prachtige manier om de c-pion indirect in toom te houden. Het verwarrende is dat ik met mijn loper de c-lijn ook nog blokkeer voor mijn toren. Dat maakt het extra moeilijk te vinden. Bovendien dreig ik ook nog winnend Lf8. 67...Tg8 68.Kf6 c2 69.Lxb4 c1=D 70.Txc1 Pxc1 71.Kf7 en de stelling is potremise.)
66...Pxd4
(Nu kan ik het opgeven. Mijn toren is machteloos tegen paard en twee ver opgerukte vrijpionnen.)
67.g8=D+ Txg8 68.Txg8 c2 69.Ke4 Pe2 70.Tc8+ Kb3
(Jammer, ik had geen tijd meer om de remise te vinden. Dat had dus een matchpunt opgeleverd.)

Dat was dus een nipte nederlaag tegen een sterke tegenstander. We zaten er deze keer vlakbij. Ik heb er alle vertrouwen in dat we dit seizoen nog wel een paar matchpuntjes kunnen pakken en ons kunnen handhaven.

Tot slot nog een paar sfeerbeelden van Jacques:


Van links naar rechts Klaas Hagendijk, Lūtsen Dooper (half zichtbaar), Michiel Jansen en Rudy Bloemhard in aktie.


Jeroen Bosch van Rosenthal (links) had een gerucht gehoord dat we bij een ijsbaan moesten schaken.


John Sloots kijkt mee over de schouder van Paul Tulfer.


Teamleider Rudy Bloemhard ontkracht de opmerking dat hij niet rondloopt tijdens de partij.

Rudy Bloemhard
teamleider Voorst 1