Bas van der Made wint IJsco toernooi

Iedere maandagavond begint de Voorster Schaakclub om 18.30 uur met les aan de jeugd. Doormiddel van een stappenprogramma krijgt ieder kind schaakles op zijn eigen niveau. Spelenderwijs worden de beginregels bijgebracht, terwijl men aan de andere kant van de zaal de hersens kraakt over een tactisch offer. Een potje schaken is en blijft ook een uitstekende manier om beter te worden. Daarom wordt het zoveel mogelijk gestimuleerd om toernooien mee te spelen. Bas van der Made vond dat een goed idee en reisde af naar Zutphen. In een zware poule wist hij 5 van de 7 partijen te winnen en keerde hij met een mooie beker weer naar huis.

Dit jeugdige talent had een motiverende werking op Voorst a1 de maandag erop. Thuis wisten zij met 5,5 – 2,5 te winnen van ’t Zwarte Paard uit Ommen. Tom Molewijk wist in een vlotte partij de score te openen. De remise van Fred Corpeleijn was welkom, aangezien Karl Denys wederom resoluut wist te winnen. Henri Jansen en Jeroen Nikkels vonden beide een winnende combinatie waardoor de overwinning veilig was. Marcel Kraaijkamp en Jacques Kuiper beantwoordden dit met een solide remise. Michiel Jansen maakte een foutje in het eindspel. Dit werd afgestraft door de gast uit Ommen.

Minder florissant ging het bij Voorst a2 die thuis speelde tegen Veenendaal a2. De gasten waren met 2 – 6 te sterk. Lammert de Bruin kwam slecht uit de opening en kon snel opgeven. Ook Maarten Jansen had geen antwoord op de sterk oprukkende pionnen. Rolf van Agtmaal en Dick Hoekman speelden solide remise. Goed zag het er niet meer uit, aangezien Koen Molewijks koningsvleugel bezweek onder de zware druk. Hoop in bange dagen was duidelijk Paul Westhoff. Door zijn uitstekende kennis van het Marshall gambiet, wist hij al in de opening een voordeel te creëren. Vervolgens speelde hij de partij geduldig in zijn voordeel uit. Nu hadden Harry Schurink en Guido van Heuvelen de moeilijke taak om nog een gelijkspel uit het vuur te slepen. Harry knokte voor wat hij waard was, maar had te weinig compensatie voor zijn kwaliteit achterstand. Guido van Heuvelen speelde een hele goed partij, maar struikelde jammerlijk over een onnauwkeurigheid in het eindspel.