Voorster Schaakclub scoort in SOS

Al decennialang kunt u in deze krant het wel en wee volgen van de Voorster schakers in de OSBO-competitie. Dit jaar is echter alles anders. Het eerste team is gepromoveerd naar de landelijke KNSB-competitie. Maar ook de andere schakers uit Voorst komen dit seizoen uit in een andere bond. Dit komt door een fusie van de schaakbonden SGS, OSBO en SBO tot een nieuwe bond; SOS, oftewel Samen Organiserende Schaakbonden. Daarom gaat Voorst 2 dit jaar door het leven als achttal 1 en Voorst 3 als achttal 2. Eenmaal achter het schaakbord is er gelukkig niets verwarrend aan.

A1 reisde voor de eerste ronde af naar een nieuwe bondgenoot in Raalte. Nieuw lid Karl Denys was niet onder de indruk van de nieuwe setting, noch van zijn tegenstander. Raalte scoorde vlot gelijk, Tom Molewijk was het slachtoffer. Nadat Fred Corpeleijn niet verder kwam dan Remise zette Jacques Kuiper Voorst weer op voorsprong. Zijn tegenstander had de neiging te snel te spelen en dit strafte Jacques in alle rust af. Een tegenvaller volgde doordat Marcel Kraaijkamp een gewonnen stelling verspeelde. Gelukkig deed Jeroen Nikkels wat hij al jaren goed doet; scoren. Hij wist het voordeel van een vrij-pion optimaal uit te buitten. Een puntje voor met alleen de gebroeders Jansen nog achter het bord. Michiel had het initiatief, maar kon de stelling van de goed verdedigende tegenstander niet breken en moest berusten in remise. Henri stond onder druk, maar zette alle zeilen bij om de zege veilig te stellen. Raalte leek gelijk te scoren met de doorbraak van een vrij-pion. Henri Jansen reageerde ondanks de tijdnood in stijl. Met zijn Dame wist hij eeuwig schaak af te dwingen en zo de zege voor Voorst binnen te slepen.

Voorst A2 reisde af naar Oosterbeek om het op te nemen tegen de schakers van Het Paard Combinatie 1. Teamleider Maarten Jansen gaf het goede voorbeeld door vlot 1-0 te scoren. Bij John Eekhuis stond, na een spannende opening, de stelling potdicht wat resulteerde in remise. De gastheren maakten gelijk doordat Rolf van Agtmaal zijn Toren verloor in de combinatie. Met een even zo goede combinatie wist Lammert de Bruin Voorst weer op voorsprong te zetten. Inmiddels was het zichtbaar dat Koen Molewijk verloren stond. Guido van Heuvelen, Harry Schurink en Dick Hoekman hadden alle drie een moeilijke gecompliceerde stelling. Kunnen zij samen 2 punten scoren? Was de grote vraag. Opeens veranderde alles. De tegenstander van de nog steeds knokkende Koen begon te blunderen. Hierdoor stond hij opeens gewonnen. Voor Guido, Harry en Dick het sein om tactisch op remise te spelen. Alle drie maakten dusdanige indruk met hun spel dat hun tegenstander daar al lang blij mee was. Koen Molewijk maakte indruk door terug te komen, maar niet met het afmaken. Hij kwam uiteindelijk niet verder dan remise, maar dat was gelukkig voldoende. Soepel ging het zeker niet, maar de Voorster schakers konden met een mooie teamzege naar huis.