Voorst 1 - Schaakstad Apeldoorn 3

Voorst 1............... 1911 - 1830 Schaakstad Apeldoorn 3..... 5-3
Jeroen Bosch........... 1920 - 1922 Jelle Bauer................ 0-1
Rudy Bloemhard......... 2069 - 1898 Marco van den Nieuwendijk.. rem
Michiel Jansen......... 1920 - 1853 Ceep Sep................... 1-0
John Sloots............ 1968 - 1886 Casper Wouters............. 0-1
Richard van Tienhoven.. 1889 - 1762 Jaap van Putten............ 1-0
Paul Tulfer............ 1839 - 1843 Theo Visschedijk........... 1-0
Lûtsen Dooper.......... 1873 - 1722 Nico Olivier............... rem
Marcel Kraaijkamp...... 1806 - 1752 Hans Bouwer................ 1-0

Het is gelukt! Ons eerste achttal is gepromoveerd naar de landelijke 3e Klasse KNSB. Nog nooit eerder heeft een team van onze club in een zo hoge klasse gespeeld. De eerste plaats in de OSBO Promotieklasse was niet meer bereikbaar. Het Beuningse Koningswaal had al zijn wedstrijden gewonnen en was al kampioen. Maar vanwege de goede prestaties van Wageningen 2 een seizoen eerder in de KNSB competitie was er een extra promotieplaats beschikbaar. En die kans hebben we gepakt. In een door Schaakstad Apeldoorn uitstekend georganiseerde middag in Denksportcentrum Apeldoorn aan de Arnhemseweg en onder de geroutineerde leiding van Huub Blom werd dit unieke resultaat bereikt.

In de laatste ronde moesten we zeer waarschijnlijk winnen om die tweede plek te kunnen bemachtigen. En toen duidelijk werd dat medekanshebber Rokade 1 uit Lichtenvoorde had gewonnen waren die twee matchpunten daadwerkelijk nodig. Grappig om te zien hoe de concurrenten, toen het zover was, om onze borden heenzwermden, om de laatste verrichtingen te peilen.

Het begon eigenlijk heel voorspoedig. Hoewel het natuurlijk nog alle kanten op kon gaan, stonden we eigenlijk allemaal prima na een uurtje spelen. Maar bij Schaakstad spelen talentvolle, maar ook geroutineerde schakers, en dat zou later nog blijken.

Marcel Kraaijkamp opende de score. Hij kwam heel goed uit de opening. In een Hollandse opening had tegenstander Hans Bouwer veel moeite met de coördinatie van zijn stukken. Hij had zijn loper naar g7 ontwikkeld, maar met zwarte pionnen op f6 en f5 had die niet veel toekomst. Zwart werd eerst helemaal vastgezet op de damevleugel, waarna er een beslissende koningsaanval aan de andere kant kon worden opgezet. Dat resulteerde in een snel punt, wat Marcel nog een mooie OSBO mok opleverde (1-0).

Bij Richard van Tienhoven ging het er tegen de talentvolle nieuwe Apeldoornse aanwinst Jaap van Putten in het centrum nogal tactisch aan toe. Dat resulteerde in pionwinst voor Richard. Maar hij had wat ontwikkelingsproblemen. Ik weet niet wat er precies gebeurde. Ik meen dat het later materieel weer even gelijk stond. Maar opeens had hij gewonnen. Een heel belangrijk punt (2-0).

Inmiddels was de tijdcontrole al achter rug bij alle partijen en het was nog behoorlijk spannend. Paul Tulfer kreeg van Theo Visschedijk een giftig variantje voorgeschoteld. Gelukkig liet Paul zich niet intimideren en sloeg hij heel principieel een aangeboden pion. Met handig spel wist hij die te behouden tot in het eindspel. Even leek het erop dat zwart zich kon redden in een ongelijke lopereindspel. Maar Paul offerde koeltjes zijn loper en kon mooi toeslaan met twee vrijpionnen (3-0).

John Sloots kwam volgens mij ook heel goed uit de opening. Maar zijn tegenstander Casper Wouters heeft de laatste tijd al vaak bewezen dat hij behoorlijk aan de weg timmert. John voelde zich, ondanks zijn prettige stelling niet zeker en bood een paar keer remise aan. Casper sloeg dat vol zelfvertrouwen af. Ik neem aan dat John daarna in tijdnood tactisch iets overzien heeft, want daarna kon hij opgeven (3-1).

Ik deed mijn best om een heel punt aan het totaal toe te voegen. Dat zou ook wat gemakkelijker spelen zijn voor mijn teamgenoten, die nog bezig waren. Ook ik had na een paar zetten duidelijk het betere van het spel. Maar een lichtzinnig uitgevoerde zet, werd door mijn tegenstander Marco van den Nieuwendijk prima afgestraft, waarna de kansen meteen gelijk waren. Ik probeerde nog uren om er iets van te maken, maar nergens kon ik duidelijk voordeel behalen. Marco kon op al mijn pogingen een volwaardig antwoord vinden. Op een zo goed als leeg bord moest ik uiteindelijk in remise berusten (3½-1½).

Het winnende punt werd door Michiel Jansen behaald. Met zwart van de geroutineerde Ceep Sep winnen is geen eenvoudige opgave. Na een paar uur spelen won Michiel een pion, maar een snelle winst was niet te vinden. In beiderzijdse tijdnood werd het nog behoorlijk tactisch. Even dacht ik dat Michiel mat zou kunnen gaan, maar hij had alles prima uitgerekend en er restte Cees niets anders dan zijn hand uit te steken (4½-1½).

Jeroen Bosch gaf toen zijn partij op. Tegen Jelle Bauer had hij zijn vertrouwde, enigszins dubieuze opstelling ingenomen met zwart. Met een bord vol stukken overzag Jeroen iets, waardoor hij zomaar een pion achter kwam te staan. Hij kon nog lang tegenstand bieden, maar op de lange termijn was er geen houden aan. Toen Michiel het winnende punt had binnengehaald gaf Jeroen het dan ook meteen op (4½-2½).

Als laatste was Lûtsen Dooper nog bezig. Hij was eerder in de middag al zo'n beetje de eerste die winnend voordeel had. Dankzij pionwinst zou de winst geen probleem meer moeten zijn. Later kon hij afwikkelen naar een eindspel met een kwaliteit tegen een pion. Maar dat was niet zo eenvoudig te winnen. Lûtsen speelde het daarna wellicht iets te gemakzuchtig verder, want tegenstander Nico Olivier kon opeens afwikkelen naar een remise-eindspel. Niet echt een ramp, want de winst was natuurlijk al binnen (5-3).

Volgend seizoen mogen we dus in de 3e Klasse KNSB spelen. Op papier zullen we met dit team waarschijnlijk een van de degradatiekandidaten zijn, maar echt hopeloos zal het niet wezen. We hebben eerder dit seizoen ook al van het sterke UVS 2 gewonnen en dat team is sterk genoeg om zich in die klasse te kunnen handhaven. Bovendien hebben vijf spelers (of zelfs zes?) uit ons team al ruime ervaring op KNSB niveau. De uitreizen zullen aanzienlijk langduriger zijn, maar je moet er iets voor over hebben.

Hoe is deze mooie tweede plaats eigenlijk tot stand gekomen? De meeste punten werden gescoord door de hogere bordspelers. Uw teamleider scoorde 6½ uit 9, Michiel Jansen deed het ook heel goed met 6 uit 9 en Jeroen Bosch kwam met 5 uit 8 ook goed voor de dag. De eerste Voorster aanwinst Richard van Tienhoven deed het behoorlijk met 5 uit 9, terwijl de tweede, John Sloots, een paar keer in de afwerking faalde en niet helemaal tevreden zal zijn met 4½ uit 9. De overige drie spelers scoorden over het gehele seizoen niet zo indrukwekkend, maar na hun slechte start in de eerste seizoenhelft, konden ze alledrie in de laatste wedstrijden hun score toch nog behoorlijk opvijzelen. Lûtsen Dooper scoorde 3½ uit 7, Paul Tulfer 5 uit 9 en Marcel Kraaijkamp 4 uit 8. Een sterke speler als pakumbeet Sven Pronk zou natuurlijk een welkome aanwinst zijn om de trotse kleuren van Voorst te verdedigen op landelijk niveau.

Teamgenoten, allemaal bedankt voor jullie inzet. Het heeft een mooie tweede plaats opgeleverd en daar bovenop nog promotie ook. Ook dank aan de invallers Jacques Kuiper (1 uit 2), Henri Jansen (0 uit 1) en Tom Molewijk (½ uit 1). Ik ben alvast erg benieuwd naar volgend seizoen.

Rudy Bloemhard
teamleider Voorst 1.