Rondeverslag OVK

De 3e ronde is alweer gespeeld, dus we zijn alweer halverwege. Bijna althans, want door omstandigheden moeten er nog een aantal partijen ingehaald worden. Een klus voor de organisatie om dit weer op tijd geregeld te krijgen, maar ongetwijfeld zal dit weer gaan lukken.

In de A-poule waren er voorafgaand aan deze ronde 3 koplopers met 2 punten. Lûtsen Dooper en Jeroen Bosch mochten tegen elkaar. Lûtsen ging voortvarend van stap en kreeg wat meer ruimte van Jeroen. Een pionnenruil pakte voor Lûtsen echter niet goed uit. Hij bleef zitten met een geisoleerde pion op e4 en Jeroen had een paard op e5 die ijzersterk was. In het eindspel werd dit voordeel door Jeroen goed uitgespeeld. Koploper nummer 3 was Karl Denys. Met zwart speelde hij uitstekend tegen Fokke Jonkman, hij speelde het middenspel erg goed en won een pion. Maar in het toreneindspel is dit soms lastig om uit te spelen en beide spelers kwamen remise overeen. Jeroen Bosch staat nu dus alleen aan de leiding met 3 punten, gevolgd door Karl Denys met 2,5 punten. Ook Tony Hogerhorst staat op 2,5 punten. Hij stond wellicht minder in zijn partij tegen Jacques Kuiper doordat hij geen rokade had gespeeld, maar wist wel een stuk te winnen en dat voordeel was beslissend.

In de B-poule speelden de koplopers Koen Molewijk en René Rouwhorst een enerverende partij. Na een gelijkopgaande opening kreeg Koen met de witte stukken het initiatief in het middenspel met een pion meer. Maar René had zeker countermogelijkheden en hij zocht ook strijdbaar naar de tegenaanval. Dat was echter niet genoeg en Koen haalde knap het punt binnen. Koen staat door deze overwinning een punt voor op de concurrentie. Alleen Marco van Sittert kan op een half punt komen als hij de inhaalpartij wint tegen Piet Ypma.

In de C-poule moeten de koplopers Maarten Jansen en Paul Westhoff hun partij nog spelen. De derde koploper, Lammert de Bruin speelde al wel, namelijk tegen Karl van ’t Hazeveld. Na de opening zag het er nog niet geweldig uit voor Lammert, maar getergd door het feit dat zijn naam in het vorige rondeverslag niet genoemd werd, trok hij ten aanval richting de koning van Karl. Karl vluchtte met zijn koning naar het midden van het bord, maar kon het mat niet ontlopen. Een mooie overwinning van Lammert en daarmee in ieder geval koploper met een 100% score. Dat schaken op elk niveau mooi en enerverend kan zijn lieten Ep Kerkmeijer en Henk Miedema zien. Allebei hadden ze in ronde 1 verloren, dus nu gingen ze in de aanval om ook eens te winnen. Een partij met wisselende kansen, paardvorken, aftrekschaak en dubbelschaak en ook wat onregelementaire zetten. Dat laatste werd telkens in goed overleg opgelost en ging zeker niet ten koste van de mooie partij. Na een hectische partij bleven ze allebei met een paard en 2 pionnen over en werd de vrede getekend. Voor mij als toeschouwer/wedstrijdleider een mooie pot om van te genieten.

Tot ziens op 27 maart, wanneer ronde 4 gespeeld wordt.

Michiel Jansen