Voorster nieuws bericht van 15 Januari 2017

Schakend het nieuwe jaar in

Sven Pronk mag zich opnieuw voor een jaar snelschaakkampioen noemen van de Voorster schaakclub. Op het gezellige oliebollen-toernooi was hij in een spannende barrage sterker dan Jeroen Bosch. Bij de Jeugd was Ryan Bartelds de sterkste. Het jeugdtoernooi was dit keer erg goed bezet. Momenteel zijn er 10 kinderen die iedere maandag van 18.30 tot 19.30 schaakles volgen. Uiteraard is de klas met 10 nog niet vol. De kinderen volgen een stappenplan van Brunia / van Wijgerden. Hierbij worden de kinderen in groepjes verdeeld zodat eenieder les krijgt op zijn / haar eigen niveau. Ook kinderen die nog niets van de regels weten, zijn van harte welkom. Het nieuwe jaar is traditiegetrouw begonnen met de eerste ronde van het Open Voorster Kampioenschap. Ook dit jaar zijn er weer meer dan 50 schakers die er 6 spannende avonden van gaan maken. En ook in 2017 is daar natuurlijk weer de OSBO-competitie. Voorst 3 en 2 beten het spits af.

Voorst 3 – de Zeven Pionnen 1 2-4
Het 3e team ontving de sterker geachte titelkandidaat uit Epe. Zij lieten ook snel merken dat zij voor een overwinning naar Voorst waren gekomen. John Eekhuis en Karl van ’t Hazeveld werden verslagen. Gelukkig kon Maarten Jansen iets terug doen. Hij brak de koningsvleugel open en zijn tegenstander kon alleen met kunst- en vliegwerk mat voorkomen. De 2 pionnen voorsprong die overbleef was echter voldoende voor de aansluittreffer. Invaller Esther Konijnenberg speelde ook een sterke partij. Zij had een iets mindere pionnenstelling, maar wist dit prima te verdedigen en daardoor remise te spelen. Met nog 2 partijen te gaan was de spanning zeker nog niet verdwenen. Daan Noordhuizen had een prachtpartij. Tegenovergestelde rokades met de sensatie die daar vaak bijkomt. De annalisten zijn er waarschijnlijk nog niet over uit hoe en wanneer Daan de boel moest openbreken. Feit is dat zijn tegenstander de boel gesloten hield en vervolgens ook met een scherpe aanval kwam. Deze bleek uiteindelijk de winnende en gaf de Zeven Pionnen de beslissende voorsprong. De partij van Rolf van Agtmaal had daar geen invloed meer op, maar was al even spannend. Met allebei nog enkele minuten op de klok, zochten beide spelers naar een mataanval. Eeuwig schaak was uiteindelijk voor de Epenaar een mooie manier om tot remise te komen.

Pallas 2 – Voorst 2 4-4
Het 2e team reisde af naar Deventer om het op te nemen tegen het sterker geachte Pallas 2. Het begon met een jammerlijke meevaller. Jacques van Gelder won zijn partij reglementair doordat zijn tegenstander verhinderd was. Vervolgen toonde Jacques zich een betrokken teamplayer door de hele avond de andere partijen te volgen. En er viel wat te volgen. Sjoerd Norberhuis wist na een bizarre opening een aanval op te zetten en zo vlot 0-2 te scoren. De partijen die wat langer duurden leken in het voordeel van de Deventernaren. Koen Molewijk en Guido van Heuvelen werden geleidelijk door hun tegenstander opzijgezet. Ook de tegenstander van Paul Westhoff bleek een maatje te groot. De Partij van Jeroen Nikkels ging erg op en neer. Na een klein foutje wist Jeroen opeens heel vlot de winnende combinatie te vinden. De altijd taaie Harry Schurink zette Voorst wederom op voorsprong door het eindspel solide uit te spelen. Tom Molewijk speelde de alles beslissende thriller. Met beide spelers in tijdnood was de spanning om de snijden. Uiteindelijk trok Tom aan het kortste eind, maar Voorst kon met opgeheven hoofd huiswaarts.