Voorster nieuws bericht van 19 november 2016

Tot dusver wil het dit seizoen nog niet vlotten met de schakers van Voorst 1. In de derde speelronde van het seizoen leden zij ook hun 3e nederlaag. Ditmaal was Rokade 1 uit Lichtenvoorde met 6-2 te sterk. Voorst wist dat het aan de bak moest, aangezien Jeroen Bosch zijn wedstrijd vooruit had gespeeld en daarmee een 1-0 achterstand had veroorzaakt. Henri Jansen verloor de grip op de witte velden en kon daardoor geen mat voorkomen. Marcel Kraaijkamp leek de aansluittreffer te kunnen scoren, maar was een tikkie ongeduldig waardoor hij niet verder kwam dan remise. Rudy Bloemhard wist wel te scoren. Hij versloeg zijn tegenstander door betere kennis van de Siciliaanse opening en wist een winnende koningsaanval op te zetten. Deze aansluiting kende helaas geen vervolg. Michiel Jansen kwam klem te staan en ging aan ruimtegebrek onderuit. Een rondje langs de borden deed inmiddels het ergste vermoedden. Paul Tulfer kwam ook geen moment in het spel en moest uiteindelijk dan ook zijn koning omleggen. Jacques Kuiper begon zijn partij aanvallend met een pionoffer, maar kwam er spoedig achter dat dit meer enthousiasme dan wijsheid was. Echter, zijn tegenstander werd er blijkbaar wel moe van aangezien hij remise aanbood. Jacques zal niet vaak zo snel zijn akkoord hebben gegeven. Toen Lutsen Dooper in het eindspel de nederlaag moest accepteren was het pak slaag compleet. Gelukkig zijn er nog 6 ronden te spelen en daarin is natuurlijk veel recht te zetten.

Het 2e team van Voorst heeft zich de tweede ronde gerevancheerd voor de slechte seizoenstart. In Apeldoorn werd Schaakmaat 3 met 3,5-4,5 verslagen. Ook deze strijd begon nog niet erg voortvarend. Koen Molewijk moest een nul noteren en kreeg naar eigen zeggen schaakles. Het was Sjoerd Norberhuis die de stand weer vlot gelijk wist te trekken. De 1-1 tussenstand had een spannende schaakavond tot gevolg. De daaropvolgende partijen duurden ongeveer even lang. Jeroen Nikkels, Tom Molewijk en Fred Corpeleijn speelden allen remise. Guido van Heuvelen wist de nederlaag van Harry Schurink met een mooie aanval onschadelijk te maken. Met wederom een gelijke tussenstand kwam alles aan op de partij van Jacques van Gelder. Een gecompliceerde stelling in een gelijk opgaande partij. Jacques wist echter een klein voordeel heel zorgvuldig uit te spelen. Hierbij werd hij ook geholpen door de enorme tijdnood van zijn tegenstander. Uiteindelijk kon Voorst naar huis met een zwaar bevochten, maar verdiende overwinning.

Goed gemutst door de overwinning in de eerste ronde, reisde Voorst 3 af naar Meppel om het op te nemen tegen MSV 3. Zij bleken een maatje te groot met een 5-1 nederlaag tot gevolg. John Eekhuis verspeelde zijn toren en verloor daardoor snel. Maarten Jansen maakte gelijk door een goede koningsaanval die zijn tegenstander pas doorhad toen hij mat stond. Vlot daarop kwam MSV weer op voorsprong. Rolf van Agtmaal had nog wel tegenspel, maar kon zijn stukverlies niet compenseren. Karl van ’t Hazeveld kon het gevaar van 3 oprukkende pionnen niet tegengaan waardoor een 3-1 achterstand onvermijdelijk werd. Dick Hoekman en debutant Paul Westhoff streden voor wat ze waard waren om nog gelijk te maken. Dick had een erg mooie partij met wisselende kansen. Remise was wellicht op zijn plaats, maar zijn tegenstander wist optimaal te profiteren van zijn verder staande vrijpion. Paul speelde een echte thriller met een bord vol stukken, waarbij beide spelers om de beurt de winst lieten liggen. In de tijdnoodfase wist de speler uit Meppel als laatste te lachen.

En dan is er nog “Voorst 4” zij spelen als viertal in de SBO-competitie (Overijssel) afgelopen week werd er met 1-3 verloren tegen Max Euwe uit Enschede. Hannie Kempink wist met een uitstekende partij de heer te redden voor Voorst. Onze interne competitie is ook al weer 9 ronden onderweg. Tot dusver gaat de strijd om de koppositie tussen Lutsen Dooper en Michiel Jansen. En natuurlijk is er ook iedere maandag nog plek voor nieuwe leden. Voor meer informatie zie: www.voorsterschaakclub.nl