OVK 2016 rondeverslag 5

Het wordt een spannende laatste ronde om het Open kampioenschap van Voorst. Dries Wedda, het talent van Pallas, kwam niet verder dan remise tegen Lûtsen Dooper. Martijn Boele greep meteen zijn kans om dichtbij te komen en klopte Fokke Jonkman. Het was een waar spektakel om deze partij te volgen. Van Fokke win je niet zo maar eventjes, Martijn moest dan ook keihard knokken om de partij naar zich toe te trekken. In de tijdnoodfase wist Fokke steeds maar weer de juiste zetten te vinden, Martijn bleef het rustig en beheerst spelen en hield rekening met het taaie verzet van Fokke. Uiteindelijk pakte hij de winst en heeft daardoor nog alle kans om zijn titel te prolongeren. Ook Ron Brachten blijft het goed doen, met een score van 50% mag de ASV dik tevreden zijn. Guido van Heuvelen zakt wat terug, hij kreeg geen schijn van kans tegen Marcel Kraaykamp, die weer sluw naar boven kruipt.

Wobbe de Vries gaat onverstoorbaar door met winnen. Tegen Marco van Sittert boekte hij zijn 5e zege op rij en is al zeker van promotie naar de A-poule volgend jaar. Maar uiteraard wil hij de B-poule winnen, een remise de laatste ronde is genoeg daarvoor. Sjef van der List staat een vol punt achter. Sjef wist met een mooi dame-offer Stef Boog van zich af te slaan. Ook huisschaker Edwin de Jong heeft nog kans om in de prijzen te vallen. Hij maakte dankbaar gebruik van een foutje van Daan Noordhuizen en kopte de voorzet keurig in. Maarten Jansen en Harrie Saris blijven onderin bungelen, beide konden geen potten breken tegen de Pallas-spelers Hans Roeloffs (win ik ook eens van een Jansen) en Hans Knotnerus.

In de C wist een andere Pallas speler ( Frits v de Kuip) het niet te redden tegen Huisschaker Maarten Vrensen. Ko Kooiman heeft ook goede zaken gedaan door Tom Smit te verslaan. Maarten en Ko staan beide bovenaan en mogen de volgende ronde onderling uitmaken wie de C groep gaat winnen. Heel sneu was deze ronde voor Bert Ekkelboom (Schaakstad Apeldoorn). Hij had een mooie voordelige stelling opgebouwd tegen John Eekhuis, maar miste tot zijn afgrijzen dat John hem mat in 1 kon zetten! Ja dat is ook schaken, wie de laatste fout maakt verliest.

De laatste ronde wordt gespeeld op maandag 30 mei, naspelen kan niet!! Bij hoge uitzondering kan er wel vooruit gespeeld worden, maar we streven er naar dat iedereen die avond speelt, en dat het weer een spannende avond wordt in de Voorster Schaak Arena!!

Tot dan, Henri Jansen.