OVK 2016 Rondeverslag 1

Met 53 deelnemers zijn we van start gegaan met de 28e editie van het Open Voorster Kampioenschap schaken om de Jacques van Geldercup. Een mooi aantal om er weer een gezellig en spannend toernooi van te maken. De deelnemers komen zoals gewoonlijk weer uit alle windstreken, van noord (Kuinre) naar zuid (Arnhem), en van oost (Lettele) naar west (Harderwijk) maar voornamelijk uit de Stedendriehoek. Daar een ieder mooi op tijd aanwezig was, konden we mooi op tijd beginnen. De voorbereiding was wat chaotisch, omdat er op het laatste moment nog een aantal schakers zich aanmelden. Voor de nieuwe deelnemers moesten er nog even naamkaartjes worden gemaakt. Maar goed, om vijf over acht was het stil in de zaal en kon het toernooi beginnen.

Henk van Zandwijk doet voor de 28e keer mee (C-poule), Hans Roeloffs voor de 22e keer (B-poule) en Fokke Jonkman 21 keer (A-poule). Kortom een aantal externe deelnemers zijn ook heel trouw aan dit toernooi.

Fokke is zoals altijd een van de favorieten in de A-groep en begon met een overwinning op de altijd vrolijke Eric Kloppers. Titelverdediger Martijn Boele verslikte zich in Karl Denys en een andere favoriet, Jeroen Bosch, moest zijn meerdere erkennen in Ruud Verhoef. Ook de overwinning van de gepromoveerde Ron Brachten op Marcel Kraaykamp was een verrassing.

In de B-groep lijkt Wobbe de Vries de grote favoriet, hij gaf clubgenoot Kees Kuijk het nakijken. Wie er verder mee gaan strijden om de ereplaatsen is moeilijk te voorspellen in deze groep. Misschien huisschaker Edwin de Jong, maar hij moest berusten in remise tegen de ervaren Ed van de Griendt. Of de lokale favoriet Harry Schurink, die Maarten Jansen kansloos liet.

In de C-groep gaat de strijd denk ik tussen John Eekhuis, Dick Hoekman en Ko Kooman. Verder is het altijd leuk om te zien hoe de huisschakers met grote stappen vooruit gaan. Als ik zie hoe Raymond Messink en Paul Westhoff er tot het laatst aan toe een spannende partij van maken, zijn ze er in een jaar tijd enorm op vooruit gegaan.

Kortom, we kijken alweer uit naar de tweede ronde op 25 januari. Tot dan!

Henri Jansen.