Verslag Voorst 1 - Caïssa 1

Voorst 1          (1895) – (1754) Caïssa 1         4½ - 3½
Rudy Bloemhard (1999) – (2026) Folke van Dorp 0 – 1
Jeroen Bosch (1950) – (1963) Peter de Korver 0 – 1
Michiel Jansen (1930) – (1706) Fred Keijzer 1 – 0
Marcel Kraaijkamp (1915) – (1721) Har van der Maat ½ - ½
Jacques Kuiper (1901) – (1566) Marc Land ½ - ½
Wilco de Bruin (1851) – (1800) Jan Zwartjes 1 - 0
Sjoerd Norberhuis (1835) – (1638) Markus Voulon 1 - 0
Jeroen Nikkels (1779) – (1609) Arjan Mulder ½ - ½
Na de teleurstelling over de 2½-5½ nederlaag in de eerste ronde tegen Wageningen 3 en de vreugde toen we daarna met dezelfde cijfers van het sterke Veenendaal 2 wonnen gingen we nu vol goede moed de strijd aan tegen Caïssa uit Elburg. Zoals de ratings tonen zijn hun eerste twee borden sterk bezet, maar de overige borden kunnen niet hetzelfde overwicht in de strijd gooien. Het moest dus mogelijk zijn om eens flink toe te slaan.

Maar het begon meteen al met een kleine tegenvaller. Jacques Kuiper kon zijn grote ratingoverwicht niet in voordeel omzetten en berustte in remise. Topscorer Jeroen Nikkels had ook niet veel bereikt en wilde remise accepteren. Op advies van de teamleider besloot hij toch nog iets te proberen, maar dat leverde niets op. We kwamen ineens op een achterstand toen Jeroen Bosch bleek te hebben verloren. Hij stond goed, won een pion, maar ik meende op te vangen dat hij twee zetten omdraaide en meteen kon opgeven. Gelukkig kon Sjoerd Norberhuis de stand weer gelijktrekken. Hij had weer zo’n stand waar geen touw aan vast te knopen leek, maar Sjoerd voelt zich daar kennelijk in thuis. Ik had voor Marcel Kraaijkamp het punt al geteld, maar ook dat eindigde ineens in remise.

Zo stond er een 2½-2½ stand op het scoreformulier. Het leek verkeerd af te lopen toen Rudy Bloemhard moest opgeven. Hij zette de partij voortvarend op en kreeg al snel het betere van het spel. Eerst werd een pion geofferd en daarna een pion. Dat was een goede investering want Rudy won geforceerd een kwaliteit tegen een pion. Helaas kon hij zijn spel niet bekronen met een overwinning, want dit fraais had hem zoveel tijd gekost dat hij niet genoeg tijd meer overhad om het resterende eindspel naar winst te voeren. Zie de partij elders op de website.

Toen moesten Michiel Jansen en Wilco de Bruin winnen om de overwinning veilig te stellen. Hoewel hun stellingen niet zo geweldig waren, was te zien aan de geroutineerdere manier waarmee ze zich door de tijdnood heen sloegen dan hun tegenstanders dat het wel goed moest komen. Beiden tikten hun stellingen knap naar winst en zo konden we opgelucht vaststellen dat de overwinning toch nog was behaald.

De volgende ronde moeten we in Apeldoorn tegen Schaakstad 4 aantreden. Dat wordt een cruciale wedstrijd. Bij winst maken we goed kans om kampioen te worden.

Rudy Bloemhard