Schaakteams Voorst strijden tegen degradatie

VOORST. – Afgelopen week hebben de teams van de Voorster Schaakclub de een na laatste ronde gespeeld in de OSBO-competitie. Een belangrijke speelronde, aangezien 3 teams nog steeds onderin bungelden.

Het eerste team speelde tegen Meppel 2. Beide teams stonden vooraf gelijk op de een na laatste plaats. Er moest dus gewonnen worden om weg van de degraditiestreep te komen. Ondanks wind en regen waren alle spelers van Voorst op tijd in Meppel aangekomen en al snel bleek dat Voorst veel sterker was. Door snelle overwinningen van Jacques Kuiper, Marcel Kraaijkamp en Wilco de Bruin was er al gauw een 0-3 voorsprong. Door goede remises van Lūtsen Dooper en Tim Haverkamp werd dit vastgehouden. Weliswaar moest Michiel Jansen zijn koning omleggen, maar overwinningen van Rudy Bloemhard en Jeroen Bosch leverden een afgetekende 2-6 overwinning op. Hierdoor kan Voorst haast niet meer degraderen in de 1e klasse.

Het 2e team speelde thuis tegen Zutphen 2. Zutphen kon nog kampioen worden, maar dan moest het wel winnen van Voorst 2, dat vecht tegen degradatie. De Voorsternaren vochten als leeuwen achter het bord en de strijd ging dan ook gelijk op. Door overwinningen van Fred Corpeleijn en Henk Bergsma stond het al gauw 2-0. Sven Pronk speelde verdienstelijk remise, maar Lau Bosse moest helaas zijn koning omleggen. Met nog 4 partijen in de tijdnoodfase was er dus spanning volop. Guido van Heuvelen en Harry Schurink zorgden voor de verlossende 2 punten. Henri Jansen en Lūtsen Dooper verspeelden hun kansen en verloren, maar hun teleurstelling was minder groot toen bleek dat Voorst met 4,5-3,5 gewonnen had.
Door deze onverwachte overwinning staat Voorst 2 voor het eerst dit seizoen boven de degradatiestreep. In de slotronde tegen concurrent Wageningen 3 is een 4-4 gelijkspel voldoende om in de 2e klasse te blijven.

Voorst 3 ging de omgekeerde weg en speelde uit tegen Zutphen 3. Kampioenskandidaat Zutphen 3 moest alle zeilen bijzetten om op titelkoers te blijven, want ook hier knokten de Voorster schakers voor een goede plek op de ranglijst. Toch was het niet genoeg en moesten de schakers van Voorst 3 met een 3,5-2,5 nederlaag huiswaarts keren. Jo Jansen wist te winnen en Joop Hendriksen, Remco de Boer en John Eekhuis speelden remise. Helaas stonden daar nederlagen van Dick Hoekman en Karl van 't Hazeveld tegenover. Ondanks deze nederlaag bivakkeert Voorst 3 nog steeds boven de degradatiestreep. Het team heeft het dus nog in eigen hand om in de 3e klasse te blijven.

Voorst 4 kan niet degraderen, want het speelt in de 4e en laagste klasse. Het staat prima in de middenmoot en kon misschien tegen titelkandidaat de Zeven Pionnen 2 uit Epe stunten. Het begin was goed met een overwinning van Jari Hendriksen en een remise van Remco Kempink. Daarna ging het echter fout. Sanne Noordhuizen zag een goede stelling door torenverlies verloren gaan en broer Daan verloor ook, na een overigens mooie partij. Esther Konijnenberg stond de hele partij al minder, maar zij bleef vechten. Uiteindelijk moest ook zij de koning omleggen. Hannie Kempink had een partij met wisselende kansen. Een overwinning zat er misschien in, maar uiteindelijk verloor ze toch. Hierdoor verloor Voorst 4 met 1,5-4,5 van de gasten uit Epe.