Actieve week Voorster Schaakclub.

Voorst.- De lichtweek in Voorst is niet alleen een evenement van verlichte tuinen. De plaatselijke verenigingen zijn ook altijd actief om er een activiteitenweek van te maken. Ook de Voorster Schaakclub levert hierbij een bijdrage met een jaarlijks terugkerend viertallen toernooi. Dit in combinatie met de nazomermarkt en ons jubileum maakt dat de Voorster Schaakclub een actieve week achter de rug heeft.

Nazomermarkt
Op zondag 15 september was er in en rondom het dorpshuis in Voorst een nazomermarkt. Ook de Voorster Schaakclub is altijd present op deze creatieve markt. Tijdens de gehele dag konden bezoekers schaken tegen een aantal enthousiaste leden. Dit is een stukje promotie voor onze schaakclub maar ook een goede manier om anderen enthousiast te maken voor de schaaksport. Op zo’n ’s zondag tonen ook de mensen die niet kunnen schaken (nadat de drempelvrees is overwonnen.) interesse voor het spel. Voor hen (meestal kinderen) was er altijd iemand die de beginselen van het schaakspel kon uitleggen. Het motto van de Voorster Schaakclub in dan ook “ook u kunt leren schaken”. De aanwezige belangstelling gaf de actieve leden een voldaan gevoel. Twee personen werden zo gegrepen door het schaken dat ze terplekke besloten de avond daarna mee te doen aan het Lichtweek toernooi samen met twee andere huisschakers.

Lichtweektoernooi gewonnen door Ibrahimovic
Op maandagavond 16 september waren er 18 viertallen aanwezig voor het lichtweektoernooi. Door dit nieuwe record aan deelname was de organisatie genoodzaakt om de partijen in te korten tot 12 min per persoon. Dit levert per ronde 6 minuten tijd op zodat er 6 in plaats van 5 rondes gespeeld konden worden. Namens de Rabobank deed dhr. van Laar de openingszet aan het eerste bord van het team van Wegener I, de winnaar van vorig jaar. Enkele seconden na deze plechtigheid begon ook aan de andere 71 borden de strijd om de Rabobank wisselbeker. Wegener I begon met een bescheiden gelijkspel tegen de Pioniers. Het team van Ibrahimovic daarentegen begon met een 4-0 overwinning op Wegener II. Ibrahimovic eindigde vorig jaar als tweede en leek dit te willen verbeteren. Na 5 gespeelde rondes hadden ze nog steeds alles gewonnen. Met het ingaan van de laatste ronde stonden ze dan ook met 15,5 punten bovenaan. Op de voet gevolgd door “Rechtzetten dat Paard”met 15 pnt. en Prwlytskovsky (de naamkeuze was vrij) met 14,5 pnt. “Rechtzetten dat paard kwam echter niet verder dan 2-2 tegen Wegener I. Ibrahimovic won ook de laatste ronde overtuigend met 3,5-0.5 van Prwlytskovky. Door deze grote uitslag wist het team Fischemmer op te klimmen tot de derde plaats. Natuurlijk was de strijd om de eerste plaats niet weggelegd voor alle 18 teams. Na elke ronde wordt de indeling echter zo gemaakt dat je tegen een team van je eigen sterkte uitkomt. Verder gaat het natuurlijk om de gezelligheid. Het team van LBNL verdient een compliment omdat dit team geheel uit huisschakers bestond. Dit toernooi is ondanks de sterke bezetting van buiten Voorst ook uitermate geschikt voor huisschakers. Alleen valt de deelname hiervan ons wel eens tegen. Maar de schakers van LBNL waren dus wel zo moedig. Hier volgt de gehele stand van het toernooi: 1 Ibrahimovic 19 pnt, 2 Rechtzetten dat Paard 17 pnt, 3 Fischemmer 16 pnt, 4 Prwlytskovsky 15 pnt, 5 Wegener I 14,5 pnt, 6 Schaakdorp Beekbergen 14 pnt, 7 De Oppositie Returns 13,5 pnt, 8 De Pioniers 13 pnt, 9 de Voorster Schaakclub I en Wegener II 12,5 pnt, 11 SC Duiven 11,5 pnt, 12 De Krasse Knarren 11 pnt, 13 De Mattenkloppers en de Voorster Schaakclub II 10,5 pnt, 15 Jansen & Jansen en de Eerbeekse Schaakclub 8,0 pnt, 17 De Schaakmeiden 7,5 pnt, 18 LBNL 2 pnt.

 

65 jarig jubileum
Op zaterdag 21 september organiseerde de Voorster Schaakclub ter ere van het jubileum een schaaksimultaan. Mede mogelijk gemaakt door de sponsoring van las- en montagebedrijf Kempink Technical Systems kwam de Apeldoornse schaaktopper Merijn van Delft richting Voorst. Hij nam het op tegen de leden van de Voorster Schaakclub en onze oud-voorzitter Jos Koers. Het aantal schakers en de publieke belangstelling vielen een beetje tegen. De jeugdleden waren met z’n zevenen echter sterk vertegenwoordigd. Zij vonden die vreemde schaker die langs de borden liep reuze interessant. Maar aangezien Merijn niet de minste is hadden zij, en niet alleen de kinderen, al snel verloren. Michiel Jansen dacht daar toch iets anders over en wist zijn partij te winnen. Ook Henk Bergsma speelde een gedegen partij en bood remise aan. Merijn die toch nog iets meer ziet was zo sportief de partij op te geven. Zo heeft hij aan 21 borden 19 keer gewonnen. En van die 19 borden nog een groot aantal 2 keer. Het is en blijft een knappe prestatie.

Na dit schaken was er voor de leden tijd voor ontspanning. De jeugdleden hadden ondanks alle snoep nog honger en werden getrakteerd op een lekkere snack bij ’t Hoekje. Voor de senioren was er een feestavond in café – restaurant ’t Geveltje. De zaal werd omgedoopt tot een heus casino. Het is welleens ontspannend om een spel te spelen waar wel geluk bij komt kijken. Het meeste geluk had Henri Jansen ( of toch gewoon klasse). Maarten Jansen toonde zijn talent met het sjoelen. Het was een gezellige middag en avond. En er word al volop gespeculeerd wat we over 5 jaar gaan doen.