Voorster Schaakclub scoort optimaal in OSBO-competitie.

VOORST.- Het jaar 2001 is voor de Voorster Schaakclub goed van start gegaan. In de tweede week van het nieuwe jaar wisten alle drie de teams van de club een overwinning in de wacht te slepen tijdens de 4e ronde van de externe OSBO-competitie. Het was zeker drie jaar geleden dat alle drie de teams van de Voorster Schaakclub in dezelfde ronde wisten te winnen. De belangrijkste slag was voor het eerste team, zij wisten met 4,5 - 1,5 van Ons Genoegen te winnen waardoor zij nu de koppositie in het klassement hebben overgenomen. Het tweede team wist in de streekderby tegen Twello een 4-2 overwinning in de wacht te slepen. Het tot nu toe zo onfortuinlijke derde team van de Voorsternaren wist voor het eerst te winnen dit seizoen en nog wel met 5-1 tegen Eerbeek.

Voorst 1 - Ons Genoegen 1 (uitslag 4,5 - 1,5)
Op maandag 8 januari kreeg het eerste team van de Voorster Schaakclub de koplopers Ons Genoegen op bezoek. Voor de Voorsternaren zou dit een wedstrijd moeten worden van er op of er onder. Bij een eventuele winst zou de het eerste de koppositie overnemen en de titelstrijd helemaal in eigen hand krijgen. Ons Genoegen had vooraf aan de wedstrijd nog geen wedstrijd verloren en dus men wist van te voren al dat het pittige strijd zou worden. Vanaf het begin werd er dus geconcentreerd over de borden getuurd door de schakers. Fred Corpeleijn wist in een vroeg stadium een stuk te winnen tegen twee pionnen, hierdoor kwam heel zeer gunstig uit in het eindspel en wist overtuigend het eerste punt voor Voorst binnen te halen. Jeroen Nikkels had bijna dezelfde situatie, hij wist een pion te winnen. Deze pion meerderheid bracht hem eveneens de overwinning in het eindspel. Hiermee stonden de Voorsternaren al vrij vroeg op een comfortabele 2-0 voorsprong. John de Boer had een tegenstander van hetzelfde kaliber, hij speelde goed en wist uiteindelijk een remise in zijn zak te steken. Harry Schurink en Michiel Jansen speelden beide ook een erg goede partij, beide schakers konden tevreden terug kijken op hun overwinningen en wat belangrijker was dat het team de overwinning binnen had gehaald. Henri Jansen moest aantreden tegen een hele oude gediende in schaaksport, zijn tegenstander had inmiddels al 91 lentes achter de rug. Henri had een mataanval in gedachten maar hij kwam er steeds maar niet door waardoor hij zichzelf min of meer stukspeelde op de stelling van de tegenstander. Hierdoor moest hij zich op een gegeven moment gewonnen geven en bepaalde hij de eindstand zo op 4,5 - 1,5 voor de Voorster Schaakclub. Door deze overwinning is het eerste team van de Voorsternaren fier aan kop gekomen van het klassement. De titel is door deze overwinning erg dichtbij gekomen voor de Voorsternaren, maar men mag niet te vroeg juichen....

Twello 3 - Voorst 2 (uitslag 2-4)
Het tweede team van de Voorster Schaakclub mocht zich opmaken voor de streekderby tegen het derde team van Twello. Afgelopen dinsdag, 9 januari, reisde men af naar Twello om daar de strijd aan te vangen. Nadat men weer diverse bekende gezichten had gezien en nog enkele 'Beste wensen!' in ontvangst had genomen nam men plaats aan de borden. Al binnen het half uur kwam Twello op een 1-0 voorsprong, de onfortuinlijke Christiaan Makkink had in de opening een iets te gretige zet gedaan waardoor hij zich binnen enkele zetten al gewonnen moest geven. Maar niet lang daarna kwam Voorst weer langszij, Maarten Jansen wist een stuk te winnen van zijn tegenstander en kon daardoor de partij naar zich toe trekken. En Voorst ging vrij kort daarna naar een 2-1 voorsprong, Remco de Boer wist eveneens materiaal te winnen en kon hierdoor de partij gecontroleerd naar zich toe trekken. Toen duurde het vrij lang maar het was Remco Kempink die een remise wist te behalen. De gehele partij ging gelijk op dus was het een terechte uitslag. Dick Hoekman bracht de overwinning naar Voorst. Hij had behoorlijk kwaliteit meer op bord staan dan zijn tegenstander, die daarnaast ook nog in tijdnood kwam. Dick bleef rustig doorspelen en uiteindelijk moest zijn tegenstander zich wel gewonnen geven. Els Jansen had een beetje rommelige partij vond ze zelf, maar desalniettemin wist ze er toch nog een remise uit te halen en de eindstand zo op 4-2 te brengen voor Voorst.

Eerbeek 2 - Voorst 3 (uitslag 1-5)
Het derde team van Voorst maakt een lastig jaar door, men had nog geen overwinningen behaalt dit seizoen en Eerbeek moest een tegenstander zijn die te verslaan was. Met goede moet ging het derde dan ook op donderdag 11 januari naar Eerbeek, waar zij aantraden tegen het tweede van Eerbeek. De vijf vrouwen en één man van Eerbeek mochten het opnemen tegen de vijf mannen en één vrouw van de Voorster Schaakclub. Voorst startte goed, Rijk-Jan Gemen was bezig alle pionnen van het bord te sprokkelen en kon daardoor zelf promoveren. Hierdoor wist hij vrij overtuigend het eerste punt binnen te halen voor Voorst. Henk de Boer speelde ook een goede partij, hij wist goed raad met de stelling van de tegenstander en wist uiteindelijk de winst binnen te halen. Een klein feestje kon men al beginnen toen het 3-0 werd door John Eekhuis, een gelijkspel was nu zeker binnen gehaald. John zelf speelde dan ook een goede partij, hij wist in de opening al kwaliteit te winnen waardoor zijn tegenstander de rest van de partij achter de feiten aanliep. Jo Jansen speelde een partij die gelijk op ging, en stelde de overwinning veilig door remise te spelen. De stand werd hierdoor 3,5 - 0,5 voor Voorst en de eerste overwinning van het derde team was dus en heugelijk feit geworden. Karl van 't Hazeveld zou spelen voor het derde maar was ziek, hij werd vervangen door Maarten Jansen. Was hij twee dagen daarvoor al succesvol in het tweede team met overwinning aldaar, nu behaalde hij een remise en had Maarten dus een goede week achter de rug in de OSBO-competitie. De enige vrouw van de Voorster Schaakclub die avond was Hannie Kempink. Zij speelde een goede partij, nadat ze een dame had gewonnen wist ze zelf een tweede dame te halen en daarna de overwinning binnen te halen. Hierdoor kwam de eindstand op 5-1 uit voor Voorst. Eindelijk heeft het derde team de eerste hard bevochten puntjes binnen, nu hoopt men dat ze dit vol kunnen houden om toch een mooie plaats in het klassement te behalen.