Rondeverslag OVK

Het toernooi is al weer twee ronden oud, tijd dus voor een verslag van de eerste twee ronden. Het begin van het toernooi is weer goed en vertrouwd. Een mooi aantal deelnemers van 54 schakers, waarmee we weer ruim boven het gewenste aantal van minimaal 50 zitten. Voor de organisatie is dit prettig, veel leden van de Voorster Schaakclub dragen een steentje bij om het verloop van het toernooi zo goed mogelijk te laten verlopen. Dat zorgt ervoor dat de indelingen op tijd klaar zijn, de tafels en borden met de naambordjes keurig klaar staan als de schakers binnenkomen en dat ook de koffie klaar staat bij binnenkomst. We hopen als organisatie dat de overige ronden ook prettig gaan verlopen, we hebben er alle vertrouwen in.

A-poule: Dit jaar een poule van 16 deelnemers. Helaas is de titelverdediger Dries Wedda niet van de partij, maar ondanks dat belooft het wederom een spannend toernooi te worden. Op papier is Fokke Jonkman favoriet, hij heeft immers de hoogste rating. Maar in de eerste ronde kwam hij niet verder dan remise tegen Tony Hogerhorst. Tony heeft na een aantal jaren de weg naar Voorst weer gevonden en het schaken is hij nog niet verleerd. Tegen Fokke toonde hij zijn vechtlust door ondanks een pion achterstand toch remise te behalen. En in de 2e ronde wist hij in tijdnood en een mindere stelling toch nog te winnen tegen Marcel Kraaijkamp. Met 1,5 punt zit hij kort achter de drie koplopers. Dit zijn Jeroen Bosch, Lûtsen Dooper en Karl Denys. We zullen zien wie van de drie na de volgende ronde zich nog koploper mag noemen.

B-poule: In deze poule zijn er geen favorieten, outsiders of underdogs. Want iedereen kan van iedereen winnen in deze poule en het is dan ook niet te zeggen wie aan het eind van de rit zich de trotse winnaar van deze poule mag noemen. Na 2 speelronden zijn er van de 20 schakers maar twee die beide partijen wisten te winnen. Dit zijn Koen Molewijk en René Rouwhorst en zij mogen dan ook de volgende ronde tegen elkaar spelen. Koen won in ronde 2 overtuigend van Kees Kuijk, René bleef rustig toen tegenstander Tjeerd de Jong hevig in tijdnood verkeerde en daardoor zijn partij verloren zag gaan.

C-poule: In deze poule wordt wel wat verwacht van de schakers van de organiserende Voorster Schaakclub. Maarten Jansen en Paul Westhoff hebben zeker de ambitie om dit jaar de C-poule te winnen en daardoor te promoveren naar de B-poule. Maarten had in ronde 1 een mooie mataanval tegen good old Henk van Zandwijk (die alle OVK’s nog als deelnemer present is geweest!), in ronde twee leek hij verloren te staan tegen Esther Konijnenberg, maar zijn oprukkende pionnen op de damevleugel bleken sterker te zijn dan de loper achterstand. Ook Paul heeft 2 uit 2. Tegen de veteranen Ep Kerkmeijer en Els Jansen moest hij er wel voor knokken, maar uiteindelijk wist hij duidelijk te winnen.

De volgende ronde wordt gespeeld op maandag 27 februari.

Namens de organisatie,
Michiel Jansen