Verslag Ede 1 - Voorst 1

Ede................1797 – Voorst...................... 1880 3½-4½   
Sjoerd Meijer......1858 - Jeroen Bosch van Rosenthal.. 1943  0-1  
Cor van Ingen......1847 - Rudy Bloemhard.............. 2055  0-1  
John Zandvliet.....1781 - Michiel Jansen.............. 1887  ½-½  
Martin Roseboom....1847 - Marcel Kraaijkamp........... 1899  ½-½  
Ronald Klaassen....1788 - Sven Pronk.................. 1744  0-1  
Willem Slagter.....1782 - Sjoerd Norberhuis........... 1802  1-0   
Hans Renken........1778 - Jacques Kuiper.............. 1871  1-0  
Willem de Wilde....1795 - Wilco de Bruin.............. 1850  ½-½  

Nog nooit waren voor het eerste team van Voorst de kansen om naar de Promotieklasse te promoveren groter dan nu. De laatste paar jaar waren er al redelijke kansen, maar nu stonden we een punt voor op PION 2 en twee punten op Ede 1. De rest was kansloos. Laatstgenoemde team konden we achter ons laten als we in de onderlinge ontmoeting minstens drie bordpunten zouden scoren. Dat moest toch mogelijk zijn. En met een beetje geluk zou PION 2 ook nog punten kunnen morsen omdat ze tegen het sterke Zutphen moesten spelen. Dat is trouwens een verhaal apart. Onze buren aan de overkant van de IJssel beschikten over het sterkste team in de poule en ook met invallers stak het team nog boven de rest uit. Maar kennelijk was dit niet hun seizoen en de laatste ronde zou er waarschijnlijk gewonnen moeten worden om degradatie te ontlopen. Dat zou ons ook meteen goed uitkomen.

Al snel zag het er naar uit dat Zutphen ook deze ronde niet in goeden doen was. Dat betekende dus dat we het op eigen kracht moesten gaan klaren en minstens gelijk moesten spelen om kampioen te kunnen worden. Jeroen Bosch gaf meteen het goede voorbeeld. Zijn tegenstander greep vlak na de opening mis waardoor Jeroen zomaar de g6 pion kon winnen. Dat was helemaal dramatisch omdat zwart kort had gerokeerd. Met een paar nauwkeurige zetten maakte Jeroen het daarna geroutineerd af.

Wilco had een veelbelovende koningsaanval opgebouwd en leek ook op de winst af te stevenen. Maar ergens ging iets mis in de afwerking en hoorde ik dat het remise was geworden. We kwamen zelfs op achterstand toen Sjoerd en Jacques hun partij verloren. Sjoerd kon met zijn onconventionele spel zijn tegenstander niet van de wijs brengen en werd langzaam teruggedrongen. Jacques verbruikte teveel tijd en kon in tijdnood het hoofd niet boven water houden.

Toen kwam de tijdnoodfase. Ik zat zelf nog te zwoegen om er een winst uit te slepen, vandaar dat ik de overige partijen niet zo goed kon volgen. Henri had me zo nu en dan al op de hoogte gehouden van het verloop, maar in tijdnood kunnen rare dingen gebeuren. Michiel stond volgens mij de gehele partij beter en was bezig om de zwaktes in de stelling van zijn tegenstander te bestoken. Maar dat kostte hem veel tijd en hij maakte niet echt veel vorderingen. Marcel kwam behoorlijk slecht te staan, maar ik zag dat hij er zich handig uit wurmde en zelfs een paar pionnen won. Maar ook hij had weinig tijd over. Toen hoorde ik ineens dat ze allebei remise aanboden. Dat werd na kort overleg geaccepteerd en ik vroeg me af wat onze kansen toen waren.

Sven had steeds al het betere van het spel gehad en zou met een koningsaanval moeten gaan toeslaan. Ik neem aan dat Marcel en Michiel remise aanboden toen bleek dat Sven en ik minstens anderhalve punt zouden gaan scoren. Dat was dan goed ingeschat. Sven sloeg toe met een krachtige koningsaanval en toen hoefde ik alleen nog maar remise te spelen.

Inmiddels had ik een belangrijke pion gewonnen en kon eigenlijk niet meer verliezen. Natuurlijk had ik op dat moment voor de zekerheid remise moeten aanbieden en ik hoorde vanuit het geroezemoes op de achtergrond wat bezorgde geluiden of ik wel wist dat remise genoeg was, maar ik kon de verleiding niet weerstaan om de partij alsnog te winnen. Het zou wel heel erg suffig geweest zijn als ik op dat moment had geblunderd en het kampioenschap aan Voorst had ontnomen, maar gelukkig kwam het niet zover en ik slaagde erin om mijn tegenstander uiteindelijk mat te zetten, met als gevolg: Voorst 1 kampioen!

Na een paar jaar vergeefs proberen hebben we dus nu eindelijk de sprong naar de Promotieklasse gemaakt. Vorig jaar zaten we er al akelig dichtbij, maar toen zat alles op het beslissende moment tegen. Dit jaar hoefden we maar twee keer een matchpunt af te staan en dat bleek voldoende om op de eerste plaats te eindigen. PION 2 en Ede 1 bleken de grootste concurrenten te zijn, terwijl het sterk geachte Zutphen zelfs degradeerde. Ook Het Kasteel 2, dat aan het begin van het seizoen nog kampioensaspiraties had, mocht nog blij zijn dat ze in de laatste ronde het vege lijf nog kon redden, nadat ze de eerste vier ronden hadden verloren.

Jeroen Bosch (5½/7), Sven Pronk (5½/7) en ik (6/7) waren dit seizoen bijzonder goed op dreef. Een prachtige prestatie van Sven die voor het eerst een basisplaats had gekregen en erop los scoorde alsof hij nooit iets anders had gedaan. Jeroen liet met zijn score zien dat zijn inzinking van vorig seizoen van tijdelijke aard was en nog steeds zich met iedereen kan meten aan het hoogste bord. Ik ben tevreden met 6 punten, dat was me nog niet eerder gelukt, ook niet in de 2e Klasse. Marcel scoorde 4 punten, niet slecht, maar hij zal zelf op meer hebben gehoopt. Michiel zal ook niet helemaal tevreden zijn. Hij begon met twee nederlagen en dan wordt het lastig. Gelukkig kon hij daarna uit de laatste vijf partijen nog drie punten scoren, een paar keer aan het eerste bord, maar ook hij zal er meer van hebben verwacht. Sjoerd speelde erg wisselvallig met zijn alles-of-niets stijl. Hij verscheen vaak al moe achter het bord, omdat hij half Nederland moest doorkruisen om mee te kunnen spelen en speelde dan ook geen enkele keer remise. Jammer dat hij de laatste ronde verloor waardoor hij op drie punten bleef steken. Jacques, tot nu toe altijd wel goed voor een plus-score, had ook zijn jaar niet. Hij speelde te langzaam, kwam daardoor in ernstige tijdnood en dan wordt het lastig. Ook Wilco zal niet tevreden zijn over zijn seizoen met twee remises en twee nederlagen. Daar staat tegenover dat onze invallers Jeroen Nikkels (2/2) en Lūtsen (1/1) het meer dan uitstekend deden.

Ik vond het een leuk seizoen om mee te maken met dit team. Elke wedstrijd streden we voor de winst en dan is het natuurlijk mooi dat dat uiteindelijk resulteert in een eerste plaats. Natuurlijk hadden we af en toe wat geluk nodig, maar alles bij elkaar hebben we het heel goed gedaan. Allemaal bedankt en volgend jaar gaan we het in de Promotieklasse proberen!

Rudy Bloemhard
teamleider Voorst 1