Rondeverslag OVK ronde 5

Schaakvrienden, terwijl ik dit schrijf zijn bijna alle partijen gespeeld voor ronde 5 en kunnen we vooruit kijken naar de slotronde. Rudy Bloemhard gaat regelrecht op zijn doel af en duldt geen tegenstand dit jaar. Ook Jeroen Bosch moest eraan geloven. Was vorig jaar 4½ punt voldoende voor de eindoverwinning na 6 speelronden, dit jaar staat Rudy nu al op 5 uit 5. Gaat hij voor de magische score van 6 uit 6? Voor zover ik weet is dat niemand nog gelukt in de historie van ons fraaie toernooi. In ieder geval is Rudy nog steeds niet 100% zeker, immers bij verlies in de slotronde kan Fokke Jonkman of Robert Verkruissen nog langszij komen. Zij zullen tegen elkaar spelen en waarschijnlijk vol voor de overwinning gaan. Zij staan ook een punt voor op die grote middenmoot, dus bij evt. verlies is een plek bij de eerste drie zeker nog mogelijk. Onderin zal Harry Schurink in de slotronde nog zeker alles op alles zetten om van die hatelijke nul af te komen! Gezien zijn spel over het hele toernooi gezien verdient hij dit zeker, maar of het lukt??

Zoals ik al zei in mijn toespraak, in de B-poule kan iedereen van iedereen winnen, en dus staat daar niemand meer op nul. Ed van de Griendt wist deze ronde namelijk op knappe wijze Jan Bron te verslaan. Bovenin was het ook al spannend tussen de koplopers Rolf van Agtmaal en John Eekhuis. Uiteindelijk was het Rolf die won. Hij heeft dus met 4½ punt de beste papieren voor de slotronde, maar zeker van zijn zaak is hij nog lang niet. Tom Molewijk (na een mooie partij gewonnen tegen Joop Siderius) en Joop Hendriksen (die Hans Roeloffs wist te verslaan) achtervolgen op een half punt en hebben dus ook alle kansen voor de overwinning. John Eekhuis staat nu nummer 4. Het toernooi zal hij niet meer winnen, maar een ereplaats zit er nog steeds in voor onze secretaris. De overige spelers kunnen het toernooi niet meer winnen, maar laten zich zeker van hun beste kant zien. Opvallend is de prestatie van Erwin Kempink, die als huisschaker en promovendus uit de C-poule toch al keurig 3 punten heeft weten te scoren.

In de C-poule staat er geen maat op Edwin de Jong. Zijn naaste belager Dick Hoekman begon echter sterk aan de partij, stond wellicht beter na de opening, maar in het middenspel toonde Edwin weer zijn creativiteit. Hierdoor wist hij zijn partij alsnog te winnen en heeft hij met 5 uit 5 uitstekende papieren voor aanvang van de slotronde. Frits van der Kuip komt met 4 uit 5 nog in de buurt, hij zal zeker de slotronde snel proberen te winnen om zo de druk bij Edwin op de ketel te houden. Dick Hoekman, Harry Saris en wellicht Jo Jansen zullen ook nog strijden om de ereplaatsen. Maar ook hier geld dat de overige spelers (lees huisschakers) uitstekend mee kunnen komen en ook in de laatste ronde nog verrassend voor de dag kunnen komen.

Dus we gaan op 17 mei tijdens de slotronde nog een leuke schaakavond tegemoet. De organisatie zal zo spoedig mogelijk de uitslagen tijdens de laatste avond verwerken, na de laatste wedstrijd zal de prijsuitreiking direct volgen.

Michiel Jansen.