Voorster Schaakclub speelt 5e ronde OSBO

Voorst 1 – Zutphen 2 (uitslag 2,5-5,5)
In de 5e ronde van de OSBO-competitie speelde het eerste team de lastige uitwedstrijd tegen Zutphen 2. Hoewel Zutphen lager op de ranglijst staat werd het een moeilijke avond voor Voorst. Uiteindelijk werd met wat geluk de overwinning binnengehaald.
Wilco de Bruin wist als eerste te winnen. Hij trof een tegenstander die nog sneller speelt dan hijzelf. Deze gaf echter zijn toren weg, waarna het eerste punt voor Voorst binnen was. Even later wist Henk Bergsma een degelijke remise te spelen. Henk had een dame tegen een toren en een stuk, de stelling bood echter geen winstkansen voor Henk. Even later bouwde Jeroen Nikkels de Voorster voorsprong uit. Jeroen won een stuk tegen 2 pionnen en zijn tegenstander vond dat hij verloren stond. Hij gaf de partij op, hoewel uit de analyse achteraf bleek dat de schade wel meeviel. Een ruime voorsprong voor Voorst dus, even later stond het echter alweer gelijk. Zowel Rudy Bloemhard als Lûtsen Dooper moesten het onderspit delven. Zo was de tussenstand 2,5-2,5. Even later wist Marcel Kraaykamp de score voor Voorst weer positief te maken door een prachtige aanval op de koningsstelling van de tegenstander. Geen vuiltje aan de lucht voor Voorst dus, want de laatste 2 partijen zagen er goed uit voor Voorst. Michiel Jansen had een stelling die gemakkelijk remise te maken was en Jacques Kuiper stond zelfs iets beter.
In de tijdnoodfase kan echter van alles gebeuren. Zutphen speelde alles op alles en Michiel Jansen zag zijn stelling in rook opgaan. Gelukkig voor hem maakte zijn tegenstander in tijdnood ook een fout. Hierdoor kon Michiel met een pion promoveren en zo de winst pakken. Ook Jacques Kuiper wist zijn partij uiteindelijk te winnen. Hoewel hij zijn stelling verprutst had, wist zijn tegenstander hem niet binnen de speeltijd mat te zetten en ging “door de vlag”. Er kwam achteraf protest van de Zutphense spelers aangezien Jacques per ongeluk wat stukken had omgegooid. Dit kostte de speler van Zutphen wat bedenktijd. Een begrijpelijk protest, maar dit protest kwam pas na afloop. Of dit van invloed is geweest op de uitslag is dan ook niet te zeggen. Hoe dan ook, de overwinning voor Voorst is een feit, al is deze fortuinlijk behaald.
Uiteindelijk was de uitslag 2,5-5,5. Hierdoor staat het 1e team stevig op de 2e plaats, meer zit er waarschijnlijk niet in. Koploper Rheden heeft een beter team en zal waarschijnlijk geen fout maken.

Voorst 2 – Schaakmaat 6 (uitslag 5-1)
Voorst 2 speelde een thuiswedstrijd tegen het lager geplaatste team van Schaakmaat 6 uit Apeldoorn. Na de nederlaag in de vorige ronde van de nummer laatst Ons Genoegen was Voorst echter gewaarschuwd. Henri Jansen liet zijn tegenstander kansloos en wist de partij en het eerste punt naar zich toe te trekken. Lammert de Bruin speelde een partij met tegenovergestelde rokades. En wist door snel initiatief te nemen de koningsvleugel van zijn tegenstander open te breken en een winnende aanval op te bouwen. Guido van Heuvelen begon in de opening erg voortvarend door een kwaliteit te winnen. Op een solide wijze wist hij 3-0 te scoren. Fred Corpeleijn won in de opening een pion. Dit bleek voldoende om met een riante 4-0 voorsprong de winst veilig te stellen. Harry Schurink had niet zo’n goede stelling maar won met geluk doordat zijn tegenstander de Dame weggaf. Invaller Karl van ’t Hazeveld ging met een pion minder het eindspel in. Zijn tegenstander wist dit geringe voordeel te benutten en zodoende de eer van zijn team te redden. Na de teleurstelling van de vorige keer ditmaal een makkelijke overwinning voor het 2e team. Met slechts één nederlaag is er voor Voorst 2 nog van alles mogelijk in de 3e klasse OSBO.

Lochem 2 – Voorst 3 (uitslag 4-2)
Het derde team reisde vol ambitie af naar Lochem. Het was dan ook een partij die werkelijk nog ergens om ging. Met slechts één puntverlies stond Voorst 3 boven aan de ranglijst. Echter op de voet gevolgd door Twello en Lochem! met ieder 2 verlies punten. Een overwinning betekende dus uitschakeling van Lochem en met nog één ronde te spelen goede vooruitzichten op de titel. Maar wat vooraf allemaal zo mooi lijkt moet eerst nog even achter het bord worden uitgevoerd.
Dat dit niet gemakkelijk gaat ondervond Henk de Boer als eerste. Door een klein foutje verloor hij in het middenspel een pion. Zijn tegenstander wist dit kleine voordeel optimaal te benutten. In een solide uitgespeeld eindspel wist hij te promoveren waardoor Henk aan het kortste eind trok. Ook Remco de Boer moest de meerdere in zijn tegenstander erkennen. Doordat hij een matcombinatie te laat zag aankomen verloor hij een paard en even later de partij. Jo Jansen stond met 2 pionnen voorsprong ietsje beter. Na een foute afruil stond hij echter nog slechts 1 pion voor. Dit was gezien de stelling niet genoeg om een broodnodige overwinning te behalen. Jo moest genoegen nemen met remise. Maarten Jansen kreeg remise aangeboden. Hij schaakte echter alles of niets verder met alle risico’s op de koop toe. Toen hij later door matdreiging van zijn tegenstander een kwaliteit verloor was remise echter het hoogst haalbare. Na deze 2 remises tegen wil en dank stond er een 3-1 achterstand op het scorebord. Het hoogst haalbare was nog een lucky gelijkspel. Een beetje hoop gaf de partij van Christiaan Makkink. Al vroeg in de wedstrijd stond hij een toren en pion tegen een loper achter. Doordat hij de overige stukken beter had ontwikkeld, en omdat zijn tegenstander geen rokade kon spelen, had hij echter een sterkere stelling. Beheerst wist Christiaan de partij in zijn voordeel te beslissen. Met een 3-2 achterstand was de laatste hoop gevestigd op Dick Hoekman. Hij stond ondanks het lichte voordeel in tijd ook iets slechter. Zijn tegenstander stond een pion voor en had positioneel een iets sterkere stelling. Dick heeft een aantal keren een remise aanbod geweigerd en alles op alles door geschaakt. Zijn tegenstander ging goed met de druk om en wist de partij uit te spelen. Na deze terechte nederlaag is het kampioenschap waarschijnlijk buiten bereik.