5e ronde externe competitie Voorster Schaakclub

Voorst.- De afgelopen weken vond er alweer de 5e ronde plaats van de Oostelijke Schaakbond (OSBO). Ook de Voorster Schaakclub moest zich weer melden met haar drie teams voor deze wedstrijden. Het eerste team van de Voorster Schaakclub wist in de 4e ronde de koplopers te verslaan en in de 5e ronde haalde ze een 6-0 overwinning binnen tegen Olst. Hierdoor zijn de promotiekansen van het eerste team alleen maat toegenomen. Het tweede moest de meerdere erkennen in het vierde team van Zutphen, de Voorsternaren verloren thuis met 4 tegen 2. Het derde team daar in tegen wist voor de tweede maal op rij een overwinning te boeken, ditmaal tegen het tweede team van Ons Genoegen.

Olst - Voorst 1 (uitslag 0-6)
Op dinsdag 6 februari jongstleden moest het eerste team van de Voorster Schaakclub afreizen naar Olst om daar hun promotiekansen te vergroten. En de promotie kansen werden ook snel groter want na een kleine twee uur spelen hadden de Voorsternaren al een 3-0 voorsprong. Fred Corpeleijn was de eerste die wist te winnen. Zijn tegenstander ontwikkelde zijn stukken onvoldoende en Fred wist daar goed op in te spelen en de overwinning binnen te slepen. Harry Schurink was de volgende die een punt punt pakte, door een prima aanval moest zijn tegenstander zich op een gegeven moment gewonnen geven. Ook Jeroen Nikkels wist al vroeg in de avond de winst binnen te halen. Door een goede combinatie wist hij de dame van zijn tegenstander te winnen die direct daarna de partij opgaf. Bij de partij van Guido van Heuvelen leek het er een lange tijd op dat het remise zou worden totdat hij een pionnetje wist te winnen van zijn tegenstander. Hierdoor kon hij langzaam maar zeker de overwinning naar zich toe trekken. Ook Henri Jansen wist de partij naar zich toe te trekken door pionnetjes te winnen, maar hij wist er vier in totaal te winnen. Nadat hij diverse stukken tegen elkaar had uitgespeeld kon hij in het eindspel vrij makkelijk de overwinning naar zich toe trekken. Michiel Jansen was de laatste die nog bezig was. Hij had een niet al te beste opening maar zijn tegenstander liet hem terug komen in het middenspel waardoor Michiel langzaam het overwicht naar zich toe kon trekken en de eindstand zo op 6-0 voor de Voorster Schaakclub bepaalde. 
Door deze overwinning is het eerste team erg dicht bij de promotie gekomen. In de komende ronden hebben zij sowieso genoeg aan een gelijkspel en een overwinning om te promoveren. Maar de concurrentie zit natuurlijk niet stil... 

Voorst 2 - Zutphen 4 (uitslag 2-4)
Op maandag 12 februari jongstleden ontving het tweede team van de Voorster Schaakclub het vierde team van Zutphen in eigen huis. Het tweede team van de Voorsternaren kon voor een goede klassering in het klassement wel een overwinning gebruiken maar helaas pakte het anders uit. Al vrij vroeg in de avond kwamen de Voorsternaren namelijk al met 2-0 achter te staan. Dick Hoekman had enkele stukken voorin staan maar zag op een gegeven moment een zet over het hoofd wat hem de dame kostte. Er restte hem niets anders dan de partij op te geven. Remco Kempink was de tweede die het onderspit moest delven. Hij deed de lange rokade waar de korte rokade beter was geweest, het gevolg was dat er een onstuitbare aanval kwam op de koningstelling. Ook hij moest zich dus gewonnen geven. Daarna duurde het even voordat de volgende punten genoteerd konden worden, ook deze waren in het nadeel van Voorst. Christiaan Makkink had wat problemen in de opening maar wist zich vrij goed te herstellen. Helaas kwam hij in kwaliteit achter te staan waardoor ook hij zich uiteindelijk gewonnen moest geven. Het eerste halve puntje voor de Voorsternaren werd binnengehaald door Karl van 't Hazeveld. Zowel de koning van Karl als die van tegenstander lagen behoorlijk onder vuur. Uiteindelijk zag hij geen andere oplossing meer dan eeuwig schaak. Volgens de reglementen houdt dat remise in. Door deze remise had Zutphen de overwinning binnen. Guido van Heuvelen behaalde ook remise, hij had een vrij open spel waar veel stukken de ruimte hadden maar er was helaas geen voordeel te behalen en de remise was dus wel op zijn plaats. Lammert de Bruin had een lastige partij, al vrij vroeg kwam hij kwaliteit achter te staan maar wist deze in het eindspel terug te winnen. Maar niet veel later kwam hij weer achter te staan in kwaliteit, een geluk voor Lammert was dat zijn tegenstander in tijdnood kwam. Hier maakte hij dan ook gebruik van en wist de partij alsnog op tijd te winnen. Hierdoor was eindstand bepaald op 4-2 in het voordeel van Zutphen.

Voorst 3 - Ons Genoegen 2 (uitslag 4,5 - 1,5)
Op maandag 5 februari ontving het derde team van de Voorster Schaakclub het tweede team van Ons Genoegen. Het derde team van Voorst had een moeilijke start in de OSBO-competitie dit seizoen. In de vierde ronde wist eindelijk winst te behalen en men hoopte dus op een soort gelijke voortzetting in de vijfde ronde. Het begin ging gelijk op. De eerste drie partijen die klaar waren, waren allen in een remise geëindigd. John Eekhuis, Karl van 't Hazeveld en Remco de Boer speelden allen een goeden partij maar geen van hen kon de winnende zettenreeks vinden. Met een gelijke stand van 1,5 tegen 1,5 kon het dus nog alle kanten op gaan. Het was Jo Jansen die de Voorster Schaakclub op voorsprong wist te zetten, al vrij vroeg op de avond wist hij de partij naar zich toe te trekken en zo de overwinning te claimen. Hetzelfde gold voor Harry Kuiper en Henk de Boer, ook zij wisten de tegenstander goed onder druk te houden en uiteindelijk de overwinning naar zich toe te trekken. Hierdoor wist het derde team voor de tweede maal te winnen in de OSBO-competitie.

Open Voorster Kampioenschap
Op 5 februari werd eveneens een inhaal wedstrijd gespeeld voor het Open Voorster Kampioenschap. Regerend kampioen Fokke Jonkman moest aantreden tegen John de Boer. De kampioen deed wat er van hem verwacht werd en wist te winnen. Hierdoor is hij nog ongeslagen in het Open Voorster Kampioenschap. De volgende ronde (3e) is op maandag 19 februari.