"De Oase" wint het basisscholenschaaktoernooi

VOORST.- Afgelopen zaterdag 27 januari jongstleden vond er in Voorst het jaarlijkse basisscholenschaaktoernooi plaats. Dit vond het toernooi plaats in de voetbalkantine van de voetbalvereniging Voorst, eveneens de thuisbasis van de Voorster Schaakclub. Samen met de Twellose Schaakvereniging organiseerde de Voorster Schaakclub het toernooi. In dit toernooi streden de scholen in teams van vier tegen vier. Alle basisscholen hadden in december een uitnodiging gekregen van de clubs en totaal werden er 15 teams aangemeld bij de organisatie. Sommige scholen hadden meerdere teams ingeschreven zoals de Martinusschool zij hadden vier teams op de been gebracht. Maar de Kleine Wereld had het voor elkaar gekregen om maar liefst zeven teams naar Voorst te krijgen. Naast deze twee scholen waren er verder nog de Hietweideschool, De Wingerd, De Oase en de Sjaloom aanwezig.

Nadat de voorzitter van de Voorster Schaakclub, Michiel Jansen, aan de jonge schakertjes wat regels had uitgelegd opende wethouder Margreet Lagerwey het toernooi officieel door de eerste zet te doen. De jonge spelers begonnen allen fanatiek aan de eerste partij terwijl er door leden van de Twellose Schaakvereniging en de Voorster Schaakclub een oogje in het zeil hielden of alles goed verliep en of er geen schaakregels overtreden werden. Ook waren veel ouders van de kinderen aanwezig, zij volgden hun kinderen op de voet en spraken soms even wat bemoedigende woorden uit. In totaal werden er zes ronden gespeelt met een speeltijd van 15 minuten per persoon per partij. De eerste twee ronden gingen enkele teams gelijk op, maar in de derde ronde al wist het team van De Oase de andere teams achter zich te laten. Zij hadden als enige namelijk alle drie de ronden gewonnen. Zij werden op de voet gevolgd door het 2e team van de Kleine Wereld, De Hietweide, Sjaloom en De Wingerd. Maar het team van de Oase was niet te stuitten en na 5 ronden hadden ze al genoeg punten bij elkaar gespeelt dat ze al kampioen waren voordat de laatste ronde moest beginnen. Maar de strijd om de tweede plaats werd echt spannend, maar liefst 6 teams konden nog de zilveren medaille halen. Ook de laatste ronde werd een overwinning voor De Oase, hiermee hadden ze een prachtig resultaat behaald, 12 uit 12 matchpunten en 20,5 uit 24 bordpunten wist het viertal binnen te halen. Ook het eerste team van de Martinus had een prima laatste ronde, zij wisten de tweede plaats voor zich op te eisen. De derde plaats ging uiteindelijk naar het 1e team van de Kleine Wereld, zij mochten de bronzen plak in ontvangst nemen en eveneens tevreden huiswaarts keren.

Naast de medailles voor de eerste twee teams van de ranglijst zijn ze ook nog eens geplaatst voor de halve finale van de Oostelijke Schaakbond (OSBO). De teams zullen te zijner tijd een uitnodiging kunnen verwachten van de OSBO om daaraan deel te nemen. In deze halve finale zullen zij het dan op moeten nemen tegen andere basisscholen welke eveneens eerste of tweede zijn geworden in hun eigen viertallen toernooien binnen de andere gemeenten.
De organisatie was dik tevreden over verloop van het toernooi, het viel af en toe niet mee om de circa 50 enthousiaste kinderen even stil te krijgen maar er waren geen problemen en het toernooi is sportief verlopen.